Oikeita lentokohtauksia sisältävä Ohjus-elokuva kietoutuu historiallisten tapahtumien ympärille

Ohjus_nayttelijatMiia Tervon elokuva Ohjus kietoutuu historiallisten tapahtumien ympärille Inarijärvelle vuonna 1984, kun neuvostoliittolainen ohjus lensi Suomen ilmatilaan ja putosi Inarijärveen. Vaikka kyseessä ei ole ilmailuelokuva on sen kuvauksissa paneuduttu ilmailukohtauksiin. Maailmanmenestys Top Gun on tekijöille tuttu ja Ohjus-elokuvassakin lentokohtauksia toteutettiin suihkuharjoituskoneella, dronella ja helikopterilla.

Ohjus vie elokuvankatsojan noin 40 vuoden taakse aikaan, jossa mm. vähätellään naisten osaamista ja mahdollisuuksia. Pääosan esittävä Oona Airola käy yksinhuoltaja Niinan roolissa läpi omaa kasvutarinaansa läpi elokuvan erilaisten haasteiden parissa. Mukana on tietysti myös hävittäjälentäjä Kai. Elokuvassa näkyy myös suomalainen yritteliäisyys, sillä kansainväliselle medialle on tarjolla luonnollisesti ohjusmunkkeja. Niiden lisäksi samaista teemaa nähdään myös hotellin ruoka-annoksissa.

Ohjus_Tervo_1Vuonna 1984 Inarijärveen syöksyneen neuvostoliittolaisohjuksen tapaukseen ja kyseisen selkkauksen syövereihin Tervo paneutui luonteenpiirteensä mukaisesti todella syvästi, vaikka tapaus kulkikin lähinnä elokuvan taustalla.

"Luin, tutkin ja kirjoitin elokuvaa samanaikaisesti. Tein ns. läksyt hyvin ja historian osalta elokuva pitää paikkansa vaikka tapahtuman ympärillä on fiktiivinen tarina", kertoi Tervo.

Tutkimusmateriaalina Tervolla oli Helsingin Sanomien, Lapin Kansan ja Kalevan lehtiä sekä jonkin verran myös kansainvälisiä julkaisuja. Näiden lisäksi Tervo teki myös paljon henkilöhaastatteluja.

Vuoteen 1984 kuuluvat myös Suomen ilmavoimien Draken- ja MiG-hävittäjät, joita nähdään asematasolla ja lentokonehallissa. Taivaallakin siintävä hävittäjä näyttää aidolta ja moottoreiden jyly luo oikean ilmailutunnelman.

"Lähdimme hakemaan hävittäjää, kun halusimme juuri Saab Drakeneita eli juuri niitä oikeita hävittäjiä. Kustannuksien takia lentokuvaukset minimoitiin ja keskityimme etsimään maassa olevia Drakeneita. Sopiva koneyksilö löytyi Lahdesta", kertoi ohjaaja Miia Tervo.

Ohjus_Tervo_2Suurempien hävittäjämäärien kuvaamisessa oli käytetty VFX-jälkikäsittelyä eli visuaalisia tehosteita. Siinäkin oli kova työ, sillä kaikki koneet piti ensin 3D-mallintaa. Ohjaaja päätyi myös oikeiden lentokohtausten kuvaamiseen vaikka kustannukset olivat hieman korkeammat.

"Oli ihanaa, että teimme päätöksen oikeista lennoista. Vanhana Top Gun -fanina halusin lentokohtausten näyttävän oikeilta ja uskottavilta", kertoi Tervo, joka katsoi uusimman Top Gun Maverick -elokuvan teattereissa kolmesti. Ilmailukohtausten osalta Tervo kertoi haastatelleensa myös alan asiantuntijoita.

"Mie tykkään härpäkkeistä", vastasi Tervo kysymykseen nähdäänkö lentokoneita hänen elokuvissaan jatkossakin.

Hävittäjälentäjä Kaita esittävä Pyry Kähkönen valmistautui rooliinsa luonnollisesti Top Gun -elokuvan maneereita tarkkailemalla. Hän sai roolisuoritukseensa tukea myös kahdelta Ilmavoimien hävittäjälentäjältä, joiden apua Kähkönen kuvaili suunnattomaksi.

Ohjus_Pyry_1"Oli aivan mahtava kokemus päästä hävittäjälentäjän rooliin ja pikkubonuksena kuvauksissa vielä suihkuharjoituskoneen kyytiin", avasi Pyry Kähkönen ensimmäistä elokuvarooliaan.

"Yritin ottaa asioista mahdollisimman hyvin selvää ja aikalailla tuli Top Gunia katsottua sekä kuunneltua Miian ohjeita. Sain ennen lentoja Miialta vielä rentoutusharjoituksia", kertoi Kähkönen.

Elokuvan työkaluunsa eli Saab 35 Draken -hävittäjään Kähkönen tutustui lähemmin ja pidempiä aikoja Vantaalla Suomen Ilmailumuseolla. Ilmailumuseolla Kähkönen haki myös lentokokemusta ja harjoitteli maneereita museon kokoelmissa olevassa Draken-simulaattorissa.

Ohjus_DK"Vietin pitkiä aikoja museolla Drakenin kanssa. Pikkupoika alkoi herätä ja sen myötä hymyilyttää, että totahan mä ajelen", kuvaili Kähkönen intoa, jota koki hävittäjän äärellä.

Varsinaiset kuvaukset suoritettiin Kemijärvellä, Pelkosenniemellä, Lahden lähellä Asikkalassa ja Virossa Võrtsjärven maisemissa. Elokuvaa varten tehdyt lentokohtaukset toteutettiin Drakenin sijaan kaksipaikkaisella Aero L-39 Albatros -suihkuharjoituskoneella, joka oli vuokrattu virolaiselta Aerohooldus OÜ:lta. Viron ilma-alusrekisteristä löytyy kaikkiaan 16 L-39 -suihkuharjoituskonetta. Konetyypillä lentää mm. Viron ilmavoimat.

L-39_Albatros_estonianHävittäjälentäjää esittävä Kähkönen lensi L-39:n takapenkillä kaksi vartin mittaista lentoa, joiden lisäksi kuvaaja oli mukana vielä yhdellä lennolla. Sen aikana kuvattiin elokuvassa nähdyt maisemakuvaukset pilvien yllä.

"En ole koskaan ollut tällaisessa lentokoneessa. Ainoat kokemukseni ovat matkustajakoneista. Lentokokemus oli fiktiota heti alusta saakka ja alkoi hymyilyttää. Aika pomppuista oli aluksi ja välilä tuli kyllä huonokin olo. Teimme nopeita käännöksiä ja lentäjä totesi, että mennäämpä takaisin vaikka itse vielä ihmettelin miksi. Lentäjä oli nähnyt tulevan huonon olon ohjaamon peilistä jo ennen kuin itse sen huomasin", kertoi Kähkönen kokemuksistaan taivaalla.

Ohjus_Mi8Elokuvatuotantoa avusti myös Lahden Ilmasilta ry. Kohtauksia kuvattiin mm. Päijät-Hämeen Ilmailumuseolla Lahti-Vesivehmaan lentopaikalla, jonka kokoelmiin kuuluvat elokuvassa nähdyt Draken ja MiG 21 -hävittäjät sekä Mil Mi-8P -helikopteri. Kuvauksissa oli mukana myös Lapissa helikopteripalveluja tarjoava Heliflite, joka mm. mahdollisti aidon lumipöllyn näkymisen elokuvassa helikopterin operaation aikana.

Puvustajat tekivät ison työn elokuvassa nähtyjen Puolustusvoimien asusteiden osalta. Niistä Tervo onkin saanut kiitosta myös elokuvan nähneeltä Puolustusvoimien palveluksessa olevalta upseerilta, mutta toki jotain hyvin pientä parannettavaakin oli ohjaaja Tervon mukaan vielä jäänyt. Myös Suomen Ilmavoimamuseolta on saatu elokuvaa varten erilaista rekvisiittaa.

Ohjus_MiG21Ohjus-elokuvan näyttelijäkaartissa nähdään edellämainittujen lisäksi Hannu-Pekka Björkman, Tommi Korpela, Jarkko Niemi, Emma Kilpimaa, Tommi Eronen, Ona Kamu, Sakari Kuosmanen, Milka Ahlroth, Kai Lehtinen, Turkka Mastomäki, Kari Väänänen, Sanna-Kaisa Palo.

Ohjus on sen rovaniemeläislähtöisen Miia Tervon ohjaama toinen pitkä elokuva. Tervo on myös elokuvan käsikirjoittaja. Vaikka historialliset tapahtumat kulkevatkin vain elokuvan taustalla olivat sekä aihe että elokuva mielenkiintoisia. Mukana oli draaman kaarta ja huumoria. 115-minuuttinen elokuva kulki mukavasti eteenpäin. Ohjus-elokuva nostattikin osaltaan myös tiedonjanoa näitä vuoden 1984 tapahtumia kohtaan.

Ohjus_leffaLentoposti.fi pääsi näkemään Ohjus-elokuvan tammikuisessa lehdistönäytöksessä, jonka yhteydessä haastattelimme ohjaaja Miia Tervoa ja elokuvan näyttelijöitä. Ensi-iltansa Ohjus saa 2. helmikuuta 2024. MH

Lue myös:

Draamakomedia Ohjus saa ensi-iltansa 2.2. - inspiraationa Inarijärveen pudonnut NL:n ohjus