Ilmatieteen laitoksen uusi säätutka otettiin käyttöön Saariselällä - verkostossa jo kaksitoista säätutkaa

ilmatieteenlaitos_saariselka_1Ilmatieteen laitoksen uusi säätutka Inarin Saariselällä on otettu käyttöön. Kaunispään huipun läheisyyteen rakennettu kaksoispolarisaatiotutka parantaa säätutkapalvelua Lapin maakunnan pohjoisosissa. Tornin yläosaan sijoitetun tutkalaitteiston ja antennin suojakuvun kanssa Kaunispään tutkatornin kokonaiskorkeus nousee noin 30 metriin maanpinnan yläpuolelle.

”Uuden säätutkan havainnot tukevat Ilmatieteen laitoksen sääpalvelua koko maassa, mutta suurinta parannusta saadaan Lapin pohjoisosiin, jossa voidaan nyt tuottaa laadukkaampaa tutkatietoa esimerkiksi teiden talvikunnossapidon tarpeisiin”, sanoi Ilmatieteen laitoksen tutkija Mikko Kurri.

Saariselän tutka mukaan lukien Ilmatieteen laitoksen säätutkaverkkoon kuuluu nyt 12 säätutka-asemaa. Muut säätutkat sijaitsevat Kaipiaisissa, Kankaanpäässä, Kesälahdella, Korppoossa, Kuopiossa, Luostotunturilla, Nurmeksessa, Petäjävedellä, Utajärvellä, Vihdissä ja Vimpelissä.


Säätutka havaitsee sateet ja tunnistaa sateen olomuodot

Säätutka on tärkeä havaintoväline, kun ennustetaan nopeasti muuttuvia säätilanteita. Säätutkan avulla pystytään tehokkaasti havaitsemaan paikalliset sateet ja erottamaan toisistaan sateen eri olomuodot, eli sataako vettä, räntää vai lunta.

”Tutkat parantavat etenkin lyhytaikaisia sääennusteita ja helpottavat talven lumisateiden ajankohdan ja voimakkuuden ennustamista”, Kurri korostaa.

Ilmatieteen laitoksen uudet tutkat hyödyntävät kaksoispolarisaatioteknologiaa, joka parantaa tutkadatan ja -kuvien laatua. Tutkien avulla pystytään kartoittamaan sadealueet kesäisin jopa 250 kilometrin säteellä tutkan ympäriltä; talviset lumisateet näkyvät noin 120 kilometrin päähän. Laajaa sadealueen liikettä voi seurata ja ennustaa kuusikin tuntia eteenpäin, yksittäisten kesäisten iltapäiväkuurojen elinaika on puolesta tunnista kahteen tuntiin.

Ilmatieteen laitos tuottaa säätutkatietoa omaan, yleiseen sekä asiakkaidensa käyttöön. Tutkakuvat ovat käytössä esimerkiksi television säätiedotusten yhteydessä ja Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelussa.