Kansainvälinen lentoliikenne mahdollistaa Ebola-viruksen leviämisen sekä sen torjunnan

Airbus_A340_flyingYhdysvaltain tartuntatautiviraston CDC:n mukaan Ebola-virukseen on menehtynyt 15. lokakuuta mennessä 4493 ihmistä. Pahiten tauti on koetellut Länsi-Afrikan valtioita Sierra Leonea, Liberiaa ja Guineaa. Kansainvälisen lentoliikenteen mukana tauti on levinnyt yksittäistapauksissa myös Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Lentoliikenteen avustuskuljetusten myötä taudin leviäminen voidaan myös saada pysähtymään.

Länsi-Afrikan kansainvälisissä liikenneyhteyksissä on häiriöitä ja peruutuksia Ebola-epidemiatilanteen vuoksi. Merkittävä osa lentoyhtiöistä on keskeyttänyt lennot alueen maihin toistaiseksi. Yksi suurimpia huolenaiheita on Ebola-epidemian alueelle aiheuttama vakava humanitäärinen kriisi.


Euroopan unioni rahoitti avustus- ja evakuointilentoja

eu_logoEU-komission apua välittävä koordinointikeskus ERCC (Emergency Response Coordination Centre) järjesti Ebola-alueelle yhdessä Unicefin kanssa kolmen Boeing 747-rahtikoneen avustuslennot. Ensimmäinen niistä lennettiin perjantaina 9. lokakuuta ja se kuljetti Amsterdamista Sierra Leonen Freetowniin 100 kuutiometriä avustustarvikkeita.

Euroopan unioni on lisäksi osoittanut kolmen miljoonan euron rahoituksen järjestääkseen ERCC:n kanssa sairaankuljetuslentoja. Niiden avulla sairastuneiden kansainvälisten työntekijöiden evakuointi Ebola-viruksen hoitoa tarjoaviin Eurooppalaisiin sairaaloihin on mahdollista tehdä 48 tunnissa.

Ilmailuviranomainen julkisti turvallisuustiedotteen - Eurocontrol seuraa tilannetta

EASA_logo_1Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA julkisti turvallisuustiedotteen SIB: 2014-28, jossa annetaan operatiivisia suosituksia Ebola-viruksen kohtaamiseen lennolla.

Ilmailuviranomainen toivoo turvallisuustiedotteensa avulla ilmailualaa kiinnittämään huomiotaan Euroopan tartuntatautivirasto ECDC:n, Maailman terveysjärjestö WHO:n, Kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n sekä kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n ohjeistuksiin Ebola-viruksen kohtaamisessa.

Viranomaisen mukaan erityisesti WHO:n suositukset julkiselle terveydenhuollolle ja kuljetussektorille sisältävät operatiivisia suosituksia Ebola-viruksen oireista kärsivän matkustajan kohtaamisessa. Myös IATA on julkistanut oman, samansuuntaisen ohjeistuksensa tartuntatautien kohtaamisesta.

Ilmailuviranomainen suosittaa operaattoreita, jotka lentävät epidemia-alueelle ja kuljettavat matkustajia varautumaan erillisellä UPK (Universal Precaution Kit) -suojavarustepaketilla.

Myös Eurocontrol ja European Aviation Crisis Coordination Cell (EACCC) seuraavat Ebolan leviämistä ja sen mahdollisia vaikutuksia Euroopan ilmailuun. Toistaiseksi EACCC:llä on ollut neljä kokousta Ebolan takia. Niistä viimeisin pidettiin 15. lokakuuta. Toimijat keskittyvät  koordinoimaan lentoliikennettä ja yhteistyössä tukemaan WHO:ta ja Euroopan terveysviranomaisia.


 Myös Suomi ja Trafi ovat mukana Ebolan torjuntatyössä

formin_logoSuomen ulkoministeriö vahvisti 17. lokakuuta aiemmin antamaansa matkustussuositusta matkustamisesta ebolaepidemiamaihin. Nyt kaikkea matkustamista Sierra Leonen ja Liberian lisäksi myös Guineaan suositellaan välttämään. Terveysviranomaisten (THL, WHO, ECDC) mukaan matkailijan mahdollisuus saada tartunta on hyvin pieni.

Ebolan leviäminen aiheuttaa kuitenkin kasvavia paineita Liberian, Guinean ja Sierra Leonen terveydenhuoltojärjestelmille. Epidemia saattaa myös välillisesti aiheuttaa yhteiskunnallisen vakauden häiriöitä. Ulkoministeriö ja Suomen Abujan-suurlähetystö Nigeriassa seuraavat turvallisuustilanteen muutoksia. Lentoliikenteen väheneminen vaikeuttaa myös maasta poistumisen mahdollisuuksia.

Suomen ulkoministeriö valmistelee myös 7,1 miljoonan euron tukea YK:n kansainväliselle ebolarahastolle, jolla YK-järjestöt WHO:n johdolla taistelevat taudin leviämistä vastaan Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja nimitti 17. lokakuuta erityisedustajakseen ebolan vastaiseen työhön ulkoasiainneuvos Tiina Jortikka-Laitisen, joka aloittaa tehtävässään välittömästi. Euroopan maista myös Saksa, Norja ja Hollanti ovat aiemmin tällä viikolla nimittäneet omat erityisedustajansa.

trafi_logoErityisedustajan tehtävänä on osallistua Suomen edustajana kansainvälisellä tasolla tehtävään työhön ebolan torjumiseksi. Hänen työtään tukee Suomen valtionhallinnon laaja ebolakriisitiimi, jota johtaa sosiaali- ja terveysministeriön terveysosaston päällikkö Veli-Mikko Niemi tukenaan ulkoministeriö, sisäministeriö, puolustusministeriö ja muut hallinnonalat, mm. liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Ebola-tilanteen yleisjohtamisesta Suomessa vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Sen mukaan Suomi on varautunut hyvin yksittäisten Ebola-potilaiden hoitamiseen ja Suomen kaltaisessa maassa laajaa epidemiaa pidetään hyvin epätodennäköisenä. Epidemian kehittymistä ja riskiarviointeja tekee Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL), joka osallistuu samalla terveyspalvelujärjestelmän ohjeistamiseen.

EASA SIB 2014-28

IATA: Air Transport and Communicable Diseases

Lue myös: