Suomen hävittäjäohjaajat harjoittelivat Horneteilla Intian ilmavoimien Mirage 2000 -hävittäjien kanssa

FIN-IAF_ilmavoimatSuomen ja Intian ilmavoimat ovat harjoitelleet monikansallisessa Cobra Warrior 23-1 -harjoituksessa Isossa-Britanniassa. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun suomalaiset hävittäjäohjaajat lentävät monikansallisessa harjoituksessa Intian ilmavoimien rinnalla.

RAF:n järjestämässä harjoituksessa on mukana Nato- ja JEF-maiden lisäksi myös kumppanimaita eri puolilta maailmaa. Vuoden ensimmäisessä Cobra Warrior -harjoituksessa olivat mukana isäntämaan lisäksi mm. Suomi, Yhdysvallat, Belgia, Intia ja Saudi-Arabia. Monikansallisessa Cobra Warrior -harjoituksessa hävittäjätyypeistä edustettuina ovat Eurofighter Typhoon, F/A-18 Hornet, F-15E Strike Eagle, F-16 ja Mirage 2000.

Ilmaoperaatiot toteutettiin Englannin ja Skotlannin pohjoispuolella sekä Pohjanmeren yllä. Harjoituksen laajoja ilmaoperaatioita tukivat britannialaiset, yhdysvaltalaiset ja ranskalaiset ilmatankkauskoneet. Harjoituksessa oli mukana oli kaikkiaan noin 70 ilma-alusta.

Suomalaishävittäjät eli kuusi F/A-18 Hornetia tukeutui harjoituksen aikana Waddingtonin tukikohtaan yhdessä kuuden Belgian ilmavoimien F-16 -hävittäjän ja viiden Intian ilmavoimien Mirage 2000 -hävittäjän kanssa.

Hävittäjäosaston lisäksi harjoituksessa oli mukana myös suomalaisia taistelunjohtajia, jotka toimivat Boulmerin pääjohtokeskuksessa.

Isäntämaan Eurofighter Typhoonien kotitukikohdat ovat Coningsby ja Lossiemouth. Yhdysvaltalaiset F-15E-koneet tukeutuivat puolestaan Lakenheathiiin ja saudi-arabialaiset Typhoonit Coningsbyhyn.

RAF järjestää Cobra Warrior -harjoituksia kaksi kertaa vuodessa. Kansainvälisyys on keskeinen osa harjoituskonseptia, sillä mukana voi olla Nato- ja JEF-maiden lisäksi Ison-Britannian muita kumppanimaita eri puolilta maailmaa.

Harjoituksessa tavoitellaan ilma- ja avaruusvoimien sekä kyberjoukkojen yhteistoiminnan kehittämistä. Suomen tavoitteena harjoituksessa oli kehittää käytännön tason yhteistoimintakykyä Ison-Britannian ilmavoimien kanssa, joka tukee tulevaisuudessa myös yhteistyötä Naton piirissä. Suomen osallistuminen harjoitukseen on osa Ison-Britannian johtamaa Joint Expeditionary Force (JEF) -yhteistyötä. MH

 

Lue myös: