Suomi nousi kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n ylintä päätösvaltaa käyttävään neuvostoon

Vuokila_3Suomi valittiin 28.9.2019 Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n neuvostoon kaudelle 2019-2021. Neuvosto käyttää järjestön ylintä päätösvaltaa ja sen merkitys ilmailun globaaleihin ratkaisuihin on suuri. ICAO:n yleiskokous on parhaillaan käynnissä Kanadan Montrealissa.

ICAO:n yleiskokous äänesti 28. syyskuuta jäsenvaltioiden edustajat ICAO:n neuvostoon kaudelle 2019-2021. Suomi valittiin 36-jäseniseen neuvostoon. Valitus valtiot edustavat suuria ilmailuvaltioita, ilmaliikenteen hallinnan kehittämistä sekä takaavat neuvoston maantieteellisen laajuuden.

ICAO_HQ_entranceNeuvosto on ICAO:n ylin päättävä elin. Se määrittää suuntaviivoja ja tuo käyttöön kansainvälisiä standardeja sekä käytänteitä, jotka lisätään siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteisiin ICAO:n Annexeihin. Neuvosto nimeää myös mm. ICAO:n pääsihteerin.

Neuvostoon valittiin (Part1) Australia, Brasilia, Kanada, Kiina, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Venäjä, Iso-Britannia ja Yhdysvallat. Part2-valtiot ovat Argentiina, Kolumbia, Egypti, Intia, Meksiko, Hollanti, Nigeria, Saudi-Arabia, Singapore, Etelä-Afrikka ja Espanja. Part3-maista äänestetään vasta myöhemmin.

Suomen edustajana neuvostossa aloittaa Samuli Vuokila. Hän on pitkän ICAO-kokemuksen omaava Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin virkamies. Vuokila on taustaltaan myös lentokapteeni. Viimeiset kolme vuotta hän on toiminut pohjoismaisen yhteistyöryhmän varaedustajana ICAO:n neuvostossa. 

Samuli Vuokila 1"Tämä on Suomelle merkittävä nimitys ja se antaa hienon mahdollisuuden kehittää ICAO:n toimintaa. Erityisen tärkeitä meille ovat ilmailun ympäristökysymykset sekä uuden teknologian käyttöönotto ja voimme nyt entistä aktiivisemmin vaikuttaa siihen, että ICAO:n rooli ilmailun kansainvälisten haasteiden ratkaisijana kasvaa", sanoo liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

"Näen ICAO:n roolin erittäin tärkeänä kansainvälisessä siviili-ilmailussa. Olen ylpeä voidessani työskennellä turvallisen ja kestävän lentoliikenteen edistämiseksi", toteaa Samuli Vuokila.

"Suomen valinta ICAO:n neuvostoon osuu erittäin tärkeälle ajanjaksolle. Esille nousevat ilmasto, ilmailun kyberturvallisuus ja uuden teknologian sekä innovaatioiden käyttöönotto. ICAO:lta tullaan edellyttämään huomattavasti dynaamisempaa otetta. Olemme mukana tässä vahvassa roolissa", painottaa Traficomin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

20190925 openingPohjoismaisen yhteistyön periaatteiden mukaisesti muut niin sanotut NORDICAO-maat eli Pohjoismaat sekä Viro ja Latvia tukivat rotaatiovuorossa olevaa ehdokasta, joka tällä kertaa on Suomi.

ICAO:n 24.9.-4.10.2019 järjestettävä yleiskokous kokoaa yhteen suuren osan ICAO:n 193 jäsenvaltiosta. Yleiskokouksessa on edustettuna 170 valtiota ja lukuisia kansainvälisiä järjestöjä.

Suomen valtuuskunta ICAO:n 40. yleiskokouksessa koostuu liikenne- ja viestintäministeriön, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Ilmatieteen laitoksen edustajista. Mukana on lähes parikymmentä edustajaa joista osalla on merkittävästi ilmailualan kokemusta sekä osaamista.

FullSizeR_3Suomen edustustoon kuuluvat mm. Traficomin ilmailujohtaja Pekka Henttu ja ilmailun asiantuntijat Kari Siekkinen, Kai Väisänen ja Jari Pöntinen. Liikenne- ja viestintäministeriöstä mukana ovat mm.  liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, Liikenne- ja viestintäpolitiikan korkean tason edustaja, hallitusneuvos Mikael Nyberg ja yksikön johtaja, hallitusneuvos Maija Ahokas. Ilmatiteen laitoksesta mukana on ilmailun avaruussääkeskuksen päällikkö Kari Österberg.

Lue myös: