UNICEF ja johtavat lentoyhtiöt yhdistivät voimansa koronarokotteiden jakamiseksi ympäri maailmaa

UNICEF_rahtiUNICEF ja johtavat lentoyhtiöt ovat yhdistäneet voimansa toimittaakseen covid-19 -rokotteita ja lääketarvikkeita ympäri maailmaa. Tavoitteena on jakaa koronavirusrokotteita oikea-aikaisesti ja turvallisesti osana COVAX-hanketta.

UNICEF käynnisti 16. helmikuuta merkittävän aloitteen humanitaarisesta lentorahdista, jonka puitteissa yli 10 johtavaa lentoyhtiötä allekirjoittivat sopimukset UNICEFin kanssa tukeakseen covid-19 -rokotteiden, välttämättömien lääkkeiden, lääkinnällisten laitteiden ja muiden kriittisten tarvikkeiden toimittamisen priorisointia pandemian torjumiseksi.

Aloitteen on määrä toimia myös maailmanlaajuisena logistiikkavalmiuden mekanismina muihin humanitaarisiin tarpeisiin ja terveyskriiseihin pitkällä aikavälillä.
 
UNICEFin hankkeessa ovat mukana AirBridgeCargo, Air France/KLM, Astral Aviation, Brussels Airlines, Cargolux, Cathay Pacific, Emirates Skycargo, Ethiopian Airlines, Etihad Airways, IAG Cargo,  Korean Air, Lufthansa Cargo, Qatar Airways, SAUDIA, Singapore Airlines Ltd ja United Airlines. Yhdessä toimijat kattavat alueellisesti yli 100 eri maata.
 
Hankkeeseen osallistuvat lentoyhtiöt asettavat etusijalle näiden tarvikkeiden toimitukset ja ryhtyvät toimenpiteisiin kuljetusten lämpötilan valvonnan ja turvallisuuden osalta sekä kasvattavat tarpeen vaatiessa rahtikapasiteettia reiteillään. UNICEFin mukaan lentoyhtiöiden sitoutuminen on kriittistä rokotteiden ja muiden kriittisten tarvikkeiden oikea-aikaisen ja turvallisen toimituksen kannalta.
 
Käynnissä on COVAX -hanke (COVID-19 Vaccines Global Access), joka on maailman suurin rokoteohjelma. Sen tavoitteena on jakaa 190 maahan kaikkiaan 2 miljardia koronarokoteannosta vuoden 2021 loppuun mennessä. UNICEFin humanitaarisen lentorahdin aloite on yksi osa tätä kokonaisuutta.

COVAX-järjestelyn suunnitelmien mukaan ensimmäisen kierroksen jakelusuunnitelma kattaa 145 maata, jotka saava annoksia rokotettaviksi keskimäärin noin kolme prosenttia väestöstään vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla, edellyttäen että kaikki vaatimukset täyttyvät ja lopulliset jakosuunnitelmat toteutuvat.
 
COVAX hanketta vetävät GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization), maailman terveysjärjestö WHO ja CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations).