Alppilentäjät - Revision -elokuva YLE:n jakeluun - esitetään joulukuussa TV:ssä ja Yle Areenassa

ALP_alkuIlkka Liettyän ja Valos Filmituotannon ilmailuhistoriallinen Alppilentäjät - Revision -dokumenttielokuva nähdään joulukuussa YLE:n kanavilla sekä Yle Areenassa. Ilmailuhistoriallinen dokumenttielokuva perkaa läpi reilut 101 vuotta sitten Suomen ilmavoimien lentäjien hengen Sveitsin Alpeilla vieneitä lentoturmia ja esittää uuden teorian tapahtumista. Alppilentäjien lentoturmat olivat aikansa mediatapahtuma vuonna 1920.

Alppilentäjät – Revision sai ensi-iltansa Hangon elokuvajuhlilla lauantaina 31. lokakuuta 2020. Toistaiseksi dokumenttia on esitetty vain muutamia kertoja Kauhavan Y-kinossa sekä Vantaalla Suomen Ilmailumuseolla. Näiden lisäksi on ollut vain muutamia yksityisnäytöksiä.

Nyt paljon kiinnostusta osakseen saanut dokumentti saa odotetun TV-ensi-iltansa YLE:n kanavilla 19. joulukuuta 2021. Vuonna 1920 Alppien yllä tapahtuneista lento-onnettomuuksista kertovan dokumenttielokuvan voi katsoa 13. joulukuuta alkaen myös Yle Areenasta.

ALP_Ilkka_ja_juliste"Täytyy sanoa, että dokumentin saaminen levitykseen tuntuu hyvältä. Aihe oli yllättävän mielenkiintoinen ja kaikkien mieleen. Vanha tarina tuli kuviin ja yli 100 vuoden takaisten tapahtumien mittasuhteet tulivat suuremmiksi. Elokuva antaa kuvan minkälainen yritys kyseinen siirtolento oli siihen maailmanaikaan", kommentoi elokuvan ohjaaja Ilkka Liettyä Lentoposti.fi:lle

Alppilentäjät -Revision kertoo Suomen ilmavoimien majuri Väinö Mikkolan, vänrikki Carl-Erik Leijerin, luutnantti Äly Durchmanin ja italialaisen mekaanikko Carlo Rivan Savoia S.9 -lentoveneiden siirtolennosta Italiasta Alppien ylitse Suomeen. Ilmavoimille lahjoitetut lentoveneet menetettiin kahdessa erillisessä lentoturmassa Sveitsin Alpeilla.

alppilentäjätLentoveneet lähtivät aamulla 7.9.1920 ilmaan Italiasta Lago Maggiore -järveltä. Molempien koneiden nähtiin ylittävän Sveitsin raja yhdessä, jonka jälkeen konekunnat erkanivat. 

 Hieman myöhemmin Vänrikki Leijerin ohjaamasta lentoveneestä kerrotaan pudonneen osia, jonka jälkeen kone syöksyi Zürich-järveen kello 09.35. Majuri Mikkolan lentovene puolestaan katosi ja se löydettiin viisi viikkoa myöhemmin 11. lokakuuta Glims-jäätiköltä. Koneen kello oli pysähtynyt aikaan 08.47. Kaikki neljä menehtyivät erillisissä  7. syyskuuta 1920 tapahtuneissa lento-onnettomuuksissa.

AlppilentajatS.I.A.I. Savoia S.9 -lentoveneet olivat puurakenteisia kaksipaikkaisia ja -tasoisia. Niiden voimanlähteenä oli työntöpotkurilla varustettu 6-sylinterinen Fiat A-12bis -moottori. Koneetyypin toiminta-aika oli noin neljä tuntia. ja matkalentonopeus oli 170 km/h.

Tapahtumaketjun taustalla on pääosin kerrottu olevan sabotaasi, mutta lentoturmien syytä ei koskaan saatu varmasti selville. Alppilentäjät-dokumentti analysoi sadan vuoden takaisia tapahtumaketjuja laajasti mm. simulaatioin ja  asiantuntijahaastatteluin. Se tuo julkisuuteen uutta tietoa mm. Savoia -lentoveneiden lentokelpoisuuksista, Alppilentäjien reittivalinnoista sekä haastavasta operointiympäristöstä 1920-luvun lentokoneella.

Turmapäivästä 7.9.1920 tuli myöhemmin Suomen ilmavoimien vainajien muistopäivä, jota vietetään ilmavoimien palveluksessa kuolleiden muistoksi.

alppilentajat_muistomerkki_Helsinki_1Alppilentäjien uurnat laskettiin lepoon Helsingin Hietaniemen hautausmaalla 28. marraskuuta 1920.

Alppilentäjät -Revision -elokuvan sponsoreita ovat Patria Oy sekä italialainen siviili-ilmailujärjestö Società Italiana Aviazione Civile. Tuotantoa ovat avustaneet lukuisat muut toimijat.

 Dokumenttielokuva on nyt Ylen myyntikatalogissa, jonka kautta se lähtee todennäköisesti myös kansainväliseen levitykseen. Kiinnostusta on erityisesti Sveitsissä ja Italiassa, mutta todennäköisesti laajemminkin.

Ilkka Liettyä työstää jo seuraavaa ilmailudokumenttia. Kyse on Alppilentäjiä suuremmasta tuotannosta. Luvassa on tositapahtumiin perustuva dramatisoitu dokumenttielokuva suomalaisista hävittäjä-ässistä.

"Elokuva pureutuu siihen miten oli mahdollista, että Suomella oli niin paljon hävittäjä-ässiä. Heitä oli väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin muilla mailla yhteensä. Dokumentti kertoo miten se oli mahdollista", avasi Liettyä uutta hankettaan.

Uusi dokumenttielokuva on tällä hetkellä järjestelyvaiheessa ja Liettyä hakee sille yhteistyökumppaneita ja rahoitusta. MH

ALP_lentoveneetYLE: Alppilentäjät-Revision
Yle Areena 13.12.2021
Sunnuntaina 19.12.2021 12.00 Yle TV1
Sunnuntaina 19.12.2021 15.05 TV Finland

Lue myös:

Blogi: Alppilentäjät -dokumenttielokuva sai ensi-iltansa – uusi teoria 100 vuoden takaisista lentoturmista