Norjasta kolmas F-16 -hävittäjiä Ukrainalle toimittava Natomaa - tarjolla olisi 12 hävittäjää

672_310821Norjasta tulee kolmas Naton jäsenvaltio, joka toimittaa F-16 -hävittäjiä Ukrainalle. Asiasta kertoi Norjan TV2. Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre vierailee parhaillaan Kiovassa ja on tavannut Ukrainen presidentti Volodymyr Zelenskyin. Norjan ilmavoimat on ottanut käyttöön uusia F-35A -hävittäjiä ja myynyt F-16 -hävittäjiä eteenpäin.

Norjat TV2 kertoi torstaina 24. elokuuta nimettömiin lähteisiin viitaten maan toimittavan F-16 -hävittäjiä Ukrainalle osana Venäjän suorittaman laittoman hyökkäyssodan vastatoimia.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre vierailee parhaillaan Kiovassa Ukrainan kansallispäivänä ja on keskustellut presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. Virallisissa lausunnoissa ei puhuttu hävittäjätoimituksista.

Norjan ilmavoimat on siirtymässä kovaa vauhtia F-35A -hävittäjien käyttäjäksi ja kaikkiaan 57 F-16 -hävittäjää tullaan poistamaan käytöstä. Hävittäjistä 32 kappaletta on myyty aiemmin Romanialle ja 13 hävittäjää on Norjan mukaan liian kalliita kunnostettavaksi lentokelpoisiksi.

Toinen esillä ollut hävittäjäkauppa on 12 konetta ja asiakkaana olisi Yhdysvalloissa maan ilmavoimille ns. aggressor-palveluita tarjoava Draken. Sen osalta kauppojen toteutuminen on epävarmaa ja nämä koneet menisivät lopulta mahdollisesti Ukrainalle. Draken on aikonut tarjota F-16 -hävittäjäkoulutusta Romaniassa.

Tanska on luvannut Ukrainalle 19 F-16 -hävittäjää ja Ukrainan mukaan Hollanti olisi luvannut 42 F-16 -hävittäjää. Norjan mahdollisesti toimittaman 12 hävittäjän kanssa Ukrainan F-16 -laivueen koko nousisi jo 73 hävittäjään.

Kaikkiaan 11 valtion muodostama koalitio on luvannut auttaa Ukrainaa hävittäjälentäjien koulutuksessa. alitioassa ovat mukana Belgia, Kanada, Tanska, Luxemburg, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Romania, Ruotsi ja Iso-Britannia. Näiden valtioiden lisäksi myös Kreikka ilmoitti avustavansa hävittäjäkoulutuksessa.

Norjan TV2: TV 2 erfarer: Norge donerer F-16 til Ukraina

Lue myös: