Otava, Vilkku ja Touho nostavat Hornetit ilmaan Kuopiosta Sodankylään - mukana myös Gripeneitä

ILMAV_HNGR_CBT_1Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät lentävät 13. marraskuuta alkaen laajassa harjoituskokonaisuudessa harjoitusalueille Kuopiosta Sodankylään. Taivaalla harjoitukset voivat näkyä valoilmiönä ja säätutkissa erilaisia häiriöinä. Lentotoiminnan tavoitteena on kehittää ohjaajien suorituskykyä sekä taktiikkaa ja järjestelmiä.

Lapin lennosto järjestää Otava 23 -lentotoimintaharjoituksen Rovaniemen ja Oulunsalon tukikohdissa 13.–16. marraskuuta 2023. Harjoituksessa lennetään F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä maanantaista keskiviikkoon eli 13.-15. marraskuuta päivittäin noin klo 9–22 välisenä aikana. Torstaina 16. marraskuuta lentotoiminta päättyy noin kello 20.

Harjoitukseen liittyy myös CBT-yhteistoimintakierros (Cross Border Training), joka lennetään keskiviikkona 15. marraskuuta. Tuolloin harjoitukseen osallistuu myös Ruotsin ilmavoimien JAS 39C/D Gripen -hävittäjiä.

Otava 23 -harjoituksessa on lentotoimintaa myös matalilla lentokorkeuksilla. Ilmavoimat noudattaa melua vähentäviä lentomenetelmiä, kun se on mahdollista. Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä, ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.  

Otava 23 -harjoituksen lentotoiminta yltää harjoitusalueille Oulusta Sodankylään saakka. Harjoituksen tavoitteena on kehittää ohjaajien suorituskykyä sekä taktiikkaa ja järjestelmiä. Harjoituksen johtaa Hävittäjälentolaivue 11:n komentaja everstiluutnantti Lasse Louhela. 

Lisäksi Lapin lennosto osallistuu päivittäin muiden joukko-osastojen Vilkku 23 - ja Touho 23 - harjoituksista muodostuvaan kokonaisuuteen, jossa lentotoimintaa on Itäkairan-ilmatilavarausalueella Kuopiosta Rovaniemelle. Harjoitus aiheuttaa korkeus- ja reittirajoituksia lentoliikenteelle ainakin Kuusamon ja Kajaanin osalta.