Patria ja Lockheed Martin allekirjoittivat F-35-hankkeen suoran teollisen yhteistyön sopimuksen

F35_Patria_frontsectionPatria ja Lockheed Martin ovat allekirjoittaneet Suomen F-35-hankkeen ensimmäisen suoran teollisen yhteistyön raamisopimuksen (Memorandum of Agreement; MoA). Sopimus kattaa Patrian F-35-eturunkojen kokoonpanon Suomessa. 

"Patrian ja Lockheed Martinin sopimus F-35-eturunkojen kokoonpanosta on merkittävä askel koko Suomen F-35-hankkeelle sekä Patrialle. Laajamittainen eturunkojen valmistaminen nostaa Patrian teolliset kyvykkyydet uudelle tasolle. Jo tähänastinen yhteistyö Lockheed Martinin kanssa on sujunut erinomaisesti, mikä on erittäin hyvä pohja myös tulevaisuuden yhteistyölle", sanoo Patrian F-35-hankejohtaja Petri Hepola.

F-35:n teollisen yhteistyön ratkaisu luo huoltovarmuuden näkökulmasta vakuuttavaa osaamista kotimaiseen teollisuuteen ja on kansantaloudellisesti merkittävä. F-35-hanke avaa Patrialle pääsyn myös globaaliin F-35-tuotantoketjuun.

”F-35-hanke tuottaa Suomen teollisuudelle ainutlaatuisia kyvykkyyksiä, jotka hyödyntävät 5. sukupolven tekniikkaa sekä teollista valmistusta 2000-luvun turvallisuuden tarpeisiin”, sanoo Locheed Martinin F-35-asiakkuusohjelmien johtaja Mike Shoemaker.

”Odotamme yhteistyön syventämistä Patrian ja Suomen innovatiivisen teollisuuden kanssa, mikä tuottaa taloudellista arvoa Suomelle sekä tukee F-35-hankkeen kustannustehokkuutta”, jatkoi Shoemaker.

F-135_StandardAeroKeskeisimmät teollisen yhteistyön projektit Patrialle sisältävät laajamittaisen F-35-eturunkojen valmistamisen Suomessa myös kansainvälisille käyttäjille. Kyseinen rakenne on käytännössä ohjaamoa ympäröivä rakenne, joka ulottuu hieman sen etu- ja takapuolelle. Tutkakupu ei kuulu Patrian toteuttamaan rakenteeseen.

Lisäksi hankkeeseen kuuluu rakennekomponenttien tuotantoa. Näiden muiden rakennekomponenttien tuotanto liittyy huoltovarmuuteen ja käytännössä käytönaikaisten vaurioiden korjauskykyyn. Kyse on rungon alapuolisista komponenteista, jotka ovat ovia ja luukkuja. Valmistus ei käsitä ohjainpintoja.

Patria valmistautuu lisäksi yhdessä moottorivalmistaja Pratt & Whitneyn kanssa F135-moottorin tuotantoprojekteihin. Kyseessä on loppukokoonpano Ilmavoimien koneisiin eli suurempien komponenttien osakokoonpano. Se tuo merkittävän osaamisen Suomeen moottoreiden huoltoja ajatellen.

Lue myös: