Suomen ensimmäiset F-35 -hävittäjäohjaajat on valittu – koulutus alkaa Yhdysvalloissa vuonna 2025

F35_aurinkolaseissaIlmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen on hyväksynyt esityksen F-35 -hävittäjähankkeen alkukoulutukseen Yhdysvaltoihin lähetettävistä ohjaajista ja lentoteknisestä henkilöstöstä. Lentokoulutus käynnistyy vuoden 2025 aikana Yhdysvalloissa Ebbing Air National Guardin tukikohdassa Arkansasin osavaltiossa. Jatkossa henkilöstö koulutetaan Suomessa.

Ilmavoimat kertoo F-35 -hankkeen Yhdysvalloissa toteutettavan alkukoulutuksen suunnittelun ja valmistelun olevan vahvasti työn alla, ja koulutussuunnitelmia täsmennetään.

“Koulutusjärjestelyjen sopimusten yksityiskohtia on hienosäädetty ja koulutussuunnitelmia tarkennettu. Viimeisimpänä toimenpiteenä hyväksyin elokuun lopulla esityksen alkukoulutukseen lähtevästä Ilmavoimien henkilöstöstä”, kertoi Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen.

F35_koulutus_Luke_1Ilmavoimat on kertonut kouluttavansa ensivaiheessa 18 hävittäjäohjaajaa uuteen F-35 -järjestelmään. Ohjaajille ja lentotekniselle henkilöstölle annettiin mahdollisuus hakea tehtävää.

Iso osa tehtävään valittavista on lennonopettajia, mutta mukana on myös muita ohjaajia, joista voidaan kouluttaa lennonopettajia”, arvioi komentaja Keränen aiemmin kesän 2023 aikana Lentoposti.fi:lle.

Ohjaajien ja lentoteknisen henkilöstön koulutus alkaa Yhdysvalloissa vuonna 2025. Alkukoulutukseen lähtevän henkilöstön Ilmavoimat pitää turvallisuussyistä poissa julkisuudesta.

F35_3_taxiVarmistamme operaatioturvallisuuden, eli emme tule julkaisemaan alkukoulutukseen lähtevän osaston nimiä. Valittu henkilöstö tietää lähdöstään ja voi alkaa valmistautua koulutukseen Yhdysvalloissa”, kertoi komentaja Keränen.

Lentokoulutus toteutetaan Ebbing Air National Guard Base -tukikohdassa (Ebbing ANGB) Forth Smithissä Arkansasin osavaltiossa. Samassa tukikohdassa koulutetaan myös muun muassa Puolan, Saksan, Sveitsin ja Singaporen F-35 -henkilöstöä.

Suomen ensimmäiset F-35 -hävittäjäohjaajat koulutetaan pääsääntöisesti Suomen omilla F-35A -hävittäjillä, joita on tulossa koulutuskäyttöön kahdeksan kappaletta. Nämä hävittäjät pysyvät Arkansasissa ja Suomeen syksyllä 2026 odotettavat ensimmäiset koneyksilöt tulevat suoraan tehdaslinjalta.

F35_ohjaamonayttoF-35 -järjestelmän teoria- ja simulaattorikoulutus annetaan puolestaan Eglin Air Force Base -tukikohdassa (Eglin AFB) Floridan osavaltiossa. Eglinin tukikohdassa kouluttautuu myös Yhdysvaltojen ilmavoimien henkilöstöä.

F-35 -hankkeen tärkeä etappi on vuosi 2026, jolloin simulaattorikoulutuksen on määrä alkaa Suomessa. Yhdysvalloissa annetaan ainoastaan alkukoulutus 18 ohjaajalle ja jatkossa koko koulutus on määrä antaa Suomessa.

15-5189_110220b“Vuosi 2026 tulee olemaan merkittävä koulutusvuosi, kun koulutus kotimaassa alkaa, heti siinä kesälomien jälkeen. Pyrimme siihen, että pääsemme aloittamaan simulaattorikoulutuksen heti kun ensimmäiset koneet ja ohjaajat saadaan Yhdysvalloista Suomeen",kertoi komentaja Keränen.

"Näin kykenemme varmistamaan sen, että Lapin lennoston ohjaajat saadaan mahdollisimman nopeasti koulutettua tähän uuteen konekalustoon. Lapin lennoston Yhdysvalloissa ollut lentotekninen henkilöstö puolestaan kouluttaa Suomessa lisää tekniikan henkilöstöä”, päätti komentaja Keränen.

Lue myös: