Brasilian hallitus hyväksyi Embraerin ja Boeingin strategisen yhteistyön syventämisen

BOE_EMBBrasilian hallitus on hyväksynyt Embraerin ja Boeingin suunnitelmat yhtiöiden välisen strategisen yhteistyön syventämiseksi. Molemmat yhtiöt vahvistavat asemiaan maailmanlaajuisilla ilmailumarkkinoilla. Kyseessä on myös vastaus jo aiemmin käynnistyneelle Airbusin ja Bombardierin yhteishankkeelle.

Embraer ja Boeing saivat Brasilian hallituksen hyväksynnän yhteisyritykselleen, jossa yhdistetään Embraerin kaupallisten lentokoneiden ja palvelutuotannot Boeingin kehityshankkeisiin, tuotantoon, markkinointiin sekä elinkaaripalveluihin. Boeingin osuus uudesta yhtiöstä oli 80 prosenttia ja Embraerin osuus 20 prosenttia.

Yhdessä Boeing ja Embraer tarjoavat markkinoille tuotevalikoiman 70 paikkaisista yli 450 paikkaisiin matkustajakoneisiin. Embraer on vastikään tuonut markkinoilla Embraer E2 -koneperheen ja Boeing myy vahvasti 737 MAX -koneitaan.

Osapuolet ovat sopineet myös kehitys- ja markkinointiyhteistyöstä Embraerin KC-390 -kuljetuskoneen osalta. Kyseisen yhteisyritysen omistuksesta 51 prosenttia on Embraerilla ja jäljelle jäävät 49 prosenttia Boeingilla.

Seuraavaksi Embraerin hallituksen odotetaan antavan hyväksyntänsä suunnitelmalla, jonka jälkeen suunnitellut toimet toteutetaan. Lisäksi hanke vaatii edelleen kilpailuviranomaisten hyväksynnät. Suunnitelmien odotetaan toteutuvan vuoden 2019 loppuun mennessä.

Boeingin ja Embraerin yhteishankkeet ovat vastine Airbusin ja Bombardierin eurooppalais-kanadalaiselle yhteistyölle C series -matkustajakoneiden kanssa.

Duopolivalmistajien yhteistyön syventäminen saattaa näkyä myös Finnairin odotettavissa olevissa lentokonetilauksissa. Finnair on ollut vuosien ajan Airbus-operaattori ja sen osaomistusyhtiä Norra lentää mm. Embraer-koneilla. Todennäköisesti molempien yhtiöiden koneet tulevat jatkossa samalta valmistajalta tai sen yhteistyökumppanilta.

Lue myös: