Ensimmäinen miehittämättömän ilma-aluksen lentotukialuslasku onnistui (video)

x47_1_touchandgo2net_usnavyNorthrop Grumman X-47B Unmanned Combat Air System (UCAS) teki ilmailuhistorian ensimmäisen miehittämättömän ilma-aluksen laskeutumisen tukialus USS George H.W. Bushille (CVN77) 10. heinäkuuta. Yhdysvaltojen merivoimien mukaan kyseessä on laivastoilmailun mullistava onnistuminen.

Aiemmin X-47B on tehnyt onnistuneen lentoonlähdön lentotukialuksen katapultista 15. toukokuuta 2013. Miehittämättömällä stealth-koneella tehtiin myös kolme päivää myöhemmin läpilasku tukialukselle (otsikkokuva)

Nyt keskiviikkona Pax Riverin tukikohdasta ilmaan noussut X-47B käytti laskussa tukialukselle jarrukoukkuaan ja pysähtyi kolmanteen vaijeriin. Runsaan sadan metrin matkalla nopeus putosi 145 solmusta nollaan

Kansimiehistön avulla X-47B teki heti uuden lentoonlähdön katapultista ja toisti heti laskeutumisen tukialukselle osoittaen koneen olevan periaatteessa valmis käyttöön. Onkin vain ajan kysymys, ennen kuin miehittämättömät ilma-alukset tulevat osaksi myös merivoimien ilmailua.

X-47B ei ole mikään pieni lennokki vaan Hornetin kokoluokkaa oleva taistelukone. Sitä ei ohjata etänä, vaan koneelle annetaan tehtävä, jonka se pystyy suorittamaan itsenäisesti (toki lentoon voidaan tarvittaessa puuttua).

Nyt tarkoituksena oli tehdä myös kolmas laskeutuminen tukialukselle. Yksi koneen kolmesta tietokonejärjestelmästä kuitenkin ilmoitti häiriöstä ja X-47B:n tekoäly päätteli itsenäisesti tilanteessa olevan järkevintä palata Marylandiin Pax Riverin kentälle.

Kahdella X-47B-prototyypeillä tehdään vielä muutamia koelentoja, mutta sitten niistä luovutaan. Tarkoituksena on nimenomaan ollut osoittaa UCAV-teknologian soveltumista tukialuskäyttöön. Seuraavaksi selvitetään miehittämättömän ilma-aluksen ilmatankkausmahdollisuutta.

Lue myös: