Helikopteripioneeri Frank Robinson on poissa

FrankRobinsonHelikopterialan pioneeri Frank Robinson on kuollut 92-vuotiaana 12. marraskuuta 2022. Igor Sikorskyn innoittamana hän perusti Robinson Helicopters Companyn, joka tunnetaan R22, R44 ja R66 -helikopterimalleista.

Robinson Helicopter Companyn vuonna 1973 perustanut Frank Robinson (1930-2022) kuoli rauhallisesti kotonaan Kalifornian Rolling Hillsissä 12. marraskuuta 2022. Robinson oli yksi helikopterialan tunnetuimmista nimistä ja alan pioneereista. Häntä ei ajanut eteenpäin raha tai tunnustukset vaan visiot, joka muuttivat yleisilmailumaailmaa.

Robinsonin kiinnostus helikoptereihin syttyi jo vuonna 1939. Tuolloin yhdeksänvuotias poika näki seattlelaislehdessä Igor Sikorskyn (1889-1972) leijuvan VS-300 -helikopterillaan. Tuo kuva asetti suunnan Robinsonin elämäntyölle.

Frank Robinson oli ennen oman yhtiön perustamista työskennellyt Cessnalla, McCulloch Aircraft Corporationilla sekä kahdella helikopterivalmistajalla Bell Helicopterilla sekä Hughes Helicopterilla. Robinson ei saanut kahdelta jälkimmäiseltä työnantajaltaan vastakaikua yksinkertaiselle uudelle helikopterityypille. Tämän seurauksena Robinson irtisanoutui Hughesilta ja perusti 43-vuotiaana Robinson Helicopter Companyn Kalifornian Palos Verdesiin.

Ensimmäinen Robinsonin valmistama helikopteri ja nykyisin edelleen käytössä oleva helikopterityyppi R22 lensi ensi kerran vuonna 1975. Kuusi vuotta yhtiön perustamisen jälkeen suurimmat esteet oli voitettu ja Robinson R22 sai FAA:n tyyppihyväksynnän. R22-helikopterin roll out -tilaisuus oli vuonna 1979 ja vuoteen 1989 mennessä kopterityyppi oli saavuttanut merkittävän aseman yleisilmailumarkkinoilla avaten yksityishenkilöille mahdollisuuden omistaa helikopteri.

1990-luvulla nähtiin mahdollisuuksia kevyelle keskisuurelle helikopterityypille ja Robinson esitteli R44 -helikopterin. Pian yhtiö sai merkittäviä määriä tilauksia uudesta kopterityypistä ja Robinsonista tuli alan tunnustettu toimija. Vuonna 2010 esiteltiin suurempi 5-paikkainen ja turbiinimoottoroitu R66-helikopteri. 

Frank Robinson jäi eläkkeelle yhtiöstään vuonna 2010, jolloin hän oli jo 80-vuotias. Tähän päivään mennessä on valmistettu ja toimitettu ympäri maailmaa jo yli 13 000 Robinson-helikopteria. Robinson Helicopter Companyt johdossa on nykyisin Frankin poika Kurt Robinson. MH