Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalin lähtöaulan ikoninen lentotietotaulu poistuu käytöstä

lentotietotaulu_2020_1(päivittynyt klo 22.30) Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöaulassa sijaitseva ikoninen lentotietotaulu on poistumassa käytöstä. Matkustajia yli 20 vuotta palvellut näyttötaulu sammuu mahdollisesti jo lähipäivinä. Helsinki-Vantaalla on käynnissä merkittävä lähtöaulauudistus, joka valmistuu vuonna 2022.

Helsinki-Vantaan terminaalin T2 lähtöaulan ikoninen maamerkki lentotietotaulu on otettu Finavian mukaan käyttöön vuonna 1999.

lentotietotaulu_2020_2Nyt kyseinen yli 20 vuotta matkustajia palvellut lentotietotaulu on kuitenkin vikaantunut osittain, jonka lisäksi se on jäämässä jättimäisen lähtöaularemontin jalkoihin.

Lentotietotaulun useampi rivi on pimentynyt (kuvassa yllä ja vasemmalla) ja Finavian mukaan siihen ei ole tarjolla enää varaosia. Tämän seurauksena lentotietotaulu poistuu käytöstä

Viimeistä käyttöpäivää ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta näytön arvioidaan sammuvan lähipäivinä. Varsinainen purkutyö toteutuu myöhemmin.

lentotietotaulu_2020_4Ajantasaiset lentotiedot sekä lähtöselvitys- ja bag drop -tiskien paikat näkee lukuisista muista lähtöaulan monitoreista, joita asennetaan paikalle vielä lisää. Vastaavat tiedot löytyvät myös Finavian verkkosivulta ja Helsinki Airport -mobiiliapplikaatiosta sekä lentoyhtiöiden kanavista.

Finavia pyysi jo aiemmin sosiaalisen median kanavissaan jakamaan muistoja ja kuvia hetkistä isolla taululla kerättäväksi muisteluvideoon.

Lentotietotaululla on nähty vuosien varrella mm. joulupukin erikoislento ja mittava määrä peruutuksia työnseisauksien ja luonnonmullistusten, kuten Islannin tulivuoren purkauksenkin aikaan.

Joulupukki_at_EFHKLentotietotaulun edessä on otettu lukuisia valokuvia ja siellä on kuvattu tietysti myös joulupukki.

Terminaalista poistettiin jo vuonna 2018 yksi ikoninen maamerkki, kun legendaarisen ennätyslentäjä Väinö Bremerin Junkers A 50ce Junior -kone sai väistyä lähtöaulasta. Kyseinen lentokone oli esillä eri puolilla Helsinki-Vantaata vuodesta 1976 lähtien. 

Lentoasemalla on ollut aiemmin käytössä erilaisia lentotietotauluja ainakin vuodesta 1969 lähtien. Uutisen lopussa olevista kuvista nykyisen lentoaseman tunnistaa mm. lattian parketista ja asematason suunnan ikkunaseinästä.

Lentoasemalla on käynnissä kaikkiaan yli miljardin euroan investointi, jossa 1952 käyttöönotettu lentosema mullistuu melkoisesti.

Helsinki_Airport_T2_entranceNyt näkyvin käynnissä oleva hanke on keskiterminaalin rakennustyöt, joiden aikana terminaalin edustan alueelle rakentuu uusi City Hall -sisäänkäynti tulo- ja lähtöhalleineen.

Se tuo mukanaan muutoksia matkustajareitteihin, turvatarkastuksiin ja matkatavaran käsittelyyn. Samalla hankkeessa laajennetaan Schengen-puolen porttialuetta.

 

turvatarkastusalue_1

turva_jonotusajat_1lentotietotaulu_2020_3

HEL_historia_lentotietotaulu_1HEL_historia_lentotietotaulu_2

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivitys kello 21.50: Lisättu kuvia lentotietotaulusta maaliskuulta 2020.

Päivitys kello 22.30: Lisätty kuvia lentoaseman historiallisista lentotietotauluista.

Lue myös: