Ilmailuliitto huimasta stuntista: ilman varjoa hyppääminen ei ole laskuvarjourheilua (video)

anttipendikainen1Kuopiolainen extreme-taiteilija Antti Pendikainen hyppäsi viime heinäkuussa Suomessa kuumailmapallosta ilman laskuvarjoa. Vapaapudotuksessa hän kiinnittyi toiseen hyppääjään ja laskeutui yhteisen varjon varassa. Video julkaistiin maanantaina. Suomen Ilmailuliitto muistuttaa, että kyseessä ei ole laskuvarjourheiluun liittyvä toiminta.

Vaaralliselta stunt-hypyltä kuvattu video julkaistiin YouTubessa maanantaina 23. marraskuuta. Se sai välittömästi suurta julkisuutta eri medioissa. Keskiviikkoaamuna video oli katsottu jo lähes miljoona kertaa.

Videolla Pendikainen on lähdössä hypylle kuumailmapallosta mutta päättääkin toimia ilman laskuvarjoa. Hän riisuu korin reunalla seisten yltään varjokokonaisuuden ja heittää sen alas pallosta (reppu oli täytetty vaahtomuovilla).

Sitten hän riisuu paitansa, jotta katsojat voivat varmistua ettei piilossa ole toista laskuvarjoa. Samalla Pendikainen myös ohimennen varmistaa vyöllään olevien kiinnikkeiden esilläolon. Varustuksena on suojalasit ja ilmeisesti ranteessa korkeusmittari.

Suoritusta tallentamaan vapaaseen lähtee kaksi kuvaajaa sekä lopulta laskeutumisessa tarvittavan laskuvarjokokonaisuuden kanssa hyppäävä. Exit tehtiin Hyvinkäällä 4000 metristä pilvikaton yläpuolella.

Videolla nähdään, miten toinen hyppääjä lähestyy vapaapudotuksessa Pendikäistä kädessään karbiinihaka. Pari kohtaa pilvikerroksen sisällä, missä aina riskinä on näköyhteyden menettäminen toisiin hyppääjiin.

Pienen haparoinnin jälkeen pari saa kontaktin ja toisen hyppääjän koukku saadaan kiinni ilman varjoa putoavan Pendikaisen vyötäröltä tulevaan vaijeriin tai vastaavaan valjaskiinnikkeeseen.

Videolla kauempaa kuvatun varjon avauksen jälkeen Pendikäinen jää roikkumaan toista hyppääjää alemmaksi. Todennäköisesti parilla oli käytössä normaalia urheilulaskuvarjoa pinta-alaltaan suurempi kupu, jotta siipikuorma mahdollistaa pehmeän alastulon. Lasku tehdään pitkää viljaa kasvavaan peltoon. T.T.

Huolellisesti suunniteltu stuntti

anttipendikainen2Pendikainen on ensimmäinen ilman laskuvarjoa ilma-aluksesta hypännyt ja hengissä selvinnyt suomalainen. Tiettävästi hän suoritti tällaisen hypyn nimenomaan kuumailmapallosta myös ensimmäisenä maailmassa.

Muista ilma-alustyypeistä vastaavia hyppyjä on tehty muuallakin. Samaten on siirrytty ilman laskuvarjoa ilma-aluksesta toiseen.

Kyseessä oli huolellisesti suunniteltu stuntti, ei videolta välittyvä päähänpisto. Aiemminkin huimilla laskuvarjotempauksilla kunnostautunut, Stunt Freaks Teamiin kuuluva Pendikainen ja hypylle osallistuneet kokeneet vapaapudotuskuvaajat valmistautuivat hyppyyn kuukausia, muun muassa harjoittelemalla lentämistä tuulitunnelissa.

Suomen Ilmailuliiton Laskuvarjotoimikunta halusi tiistaina kuitenkin muistuttaa, että turvallisella urheilulaskuvarjohypyllä on noudatettava viranomaismääräyksiä ja Ilmailuliiton ohjeita.

Lisäksi hyppääjällä pitää olla hyppytoimintaan soveltuva laskuvarjokokonaisuus, joka käsittää valjaat, päävarjon ja varavarjon sekä mielellään myös varavarjon automaattilaukaisimen.

"Mikäli huomaat, että laskuvarjosi on syystä tai toisesta lähtenyt selästäsi ennen uloshyppyä, voit korjata asian helposti: pukemalla laskuvarjon uudestaan päällesi", tiivistää Laskuvarjotoimikunta lajin perusteita. Hypyllä on myös tärkeää laskeutua esteistä vapaalle alueelle.

Riski tulee tunnistaa ja hallita

Ilmailumääräyksen OPS M1-1 mukaisesti lentolaitteesta ei saa pudottaa esineitä, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa, sairautta tai terveydellistä haittaa. Pendikaisen videolla kuumailmapallosta alas heittämä laskuvarjo oli käsitelty siten, että siitä ei voinut aiheutua haittaa maassa olijoille. Tämän vahvisti myös sälinkääläinen puimurinkuljettaja, joka löysi vaahtomuovilla täytetyn varjorepun.

Laskuvarjourheilussa ei ulkopuolisille aiheuteta vahinkoa ja osallistujat ymmärtävät toiminnan riskit. Siten he voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa hypyllä noudatettavaan turvallisuuskulttuuriin.

Erilaiset stunt-temput eivät kuulu laskuvarjohyppääjän arkeen, vaan niiden suorittaminen on ammattimaisen valmistautumisen tulosta, riskit punnitaan ja niihin varaudutaan huolella.

"Laskuvarjotoimikunta suosittelee, että laskuvarjohyppääminen aloitetaan siltä tietojen ja taitojen tasolta, jossa ollaan nyt: ei siltä, jolla ollaan tulevaisuudessa, eikä varsinkaan siltä, jolla ei välttämättä tulla koskaan olemaankaan. Turvallisen laskuvarjohyppäämisen ja siinä kehittymisen voi aloittaa Suomen Ilmailuliiton ohjeita noudattavissa laskuvarjokerhoissa ympäri Suomen. Kuten Anttikin aikoinaan."

Antti Pendikaisen hyppy: You Tube / Action Office. Kuvaus Mauri Väistö, Matti Miilumäki, Marek Skowron, Visa Parviainen ja Lauri Aapro Editointi Lauri Aapro / www.lauriaapro.com

Jos video ei näy, sen voi katsoa täällä: YouTube