Ilmavoimien hinauslaskuvarjoharjoitus käynnissä Kajaanin Nuasjärvellä - vältä veneilyä vetoalueella

Ilmavoimat_pelastusharjoitus_1Ilmasotakoulun vuoden 2023 hinauslaskuvarjoharjoitus on käynnissä Kajaanin Nuasjärvellä. Harjoituksessa Ilmavoimien lentävä henkilöstö harjoittelee heittoistuinhypyn jälkeisiä pelastautumistoimenpiteitä käyttäen venevetoista hinauslaskuvarjoa. Veneilijöitä pyydetään välttämään liikennöintiä alueella. Ilmailu alueella on rajoitettu tilapäisellä vaara-alueella.

Ilmavoimien koulutukseen liittyvä hinauslaskuvarjotoiminta toteutetaan Kainuun prikaatin ponttonikalustolta Kajaanin Nuasjärvellä käsin vetoveneiden avulla 7.–16. elokuuta 2023. Pelastautuminen veteen joutumisen jälkeen kuuluu kaikkien lentäjien perustaitoihin ja sitä harjoitellaan Ilmavoimissa säännöllisesti jo lentäjäkoulutuskaudelta alkaen. 

Tukeutumisalueena harjoituksessa on Rehjan saari, jonka alueelle on muodostettu tilapäinen rajoitusalue EFR554 Nuasjärvi. Se yltää veden pinnasta 1100 jalan korkeuteen. Rehjan saaren käytöstä harjoitustoimintaan on sovittu Kajaanin kaupungin kanssa. Yleisöä pyydetään välttämään veneilyä Rehjan saaren lähistöllä harjoituksen aikana.

Nuasjarvi_2023Hinausvarjoharjoituksessa simuloidaan tilannetta, jossa lentäjä on joutunut tekemään heittoistuinhypyn ja päätyy sen jälkeen veteen. Lentäjän tulee irrottautua laskuvarjostaan vedessä lentohaalarit päällä. Harjoituksen tavoitteena on osata käyttää pelastusvälineistöä ja pysyä toimintakykyisenä siihen asti, että pelastushenkilöstö paikantaa lentäjän ja pystyy noutamaan hänet pois. Harjoitukseen sisältyy myös teoriaosuuksia ja valmistavia harjoitteita muun muassa pelastusliivin ja -lautan käytöstä.

Jokainen Ilmavoimien ohjaaja käy läpi hinausvarjoharjoituksen vähintään kerran neljässä vuodessa. Harjoituksen tavoitteena on saada ohjaajien vesipelastautumistaidot ulkoa opituksi rutiiniksi. Ensimmäinen harjoituskerta saadaan jo varusmiespalveluksen aikana lentoreserviupseerikurssilla.

Harjoitusta johtaa majuri Lauri Mäkinen Ilmasotakoulun Koulutuskeskuksesta. Ilmavoimien joukko-osastojen lisäksi harjoitusta tukevat Kainuun prikaati, 3. logistiikkarykmentti, Merivoimien Rannikkolaivasto ja Puolustusvoimien logistiikkalaitos.