Ilmavoimien seitsemän F/A-18 Hornet -hävittäjän osasto saapui Romaniaan - Nato-tehtävät käynnistyvät

HN_Romaniassa_ilmavSuomen Ilmavoimat osallistuu Naton yhteisen puolustuksen rauhan ajan tehtäviin Romaniassa kesällä 2024. Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjät saapuivat suoralla lennolla Mihail Kogălniceanun tukikohtaan maanantaina 3. kesäkuuta 2024. Päivystysvastuu alkaa Nato-evaluoinnin jälkeen.

HN_A400M_ilmavIlmavoimien historian ensimmäinen osallistuminen Naton ilmapuolustuksen tehostettuun läsnäoloon eli Air Shielding -toimintaan Romaniassa käynnistyi F/A-18 Hornet -hävittäjien siirtolennoilla Karjalan lennoston Rissalan tukikohdasta Mihail Kogălniceanun tukikohtaan Romaniaan. Siirtolennot toteutettiin Saksan ilmavoimien A400M-ilmatankkauskoneen tukemana ilman välilaskuja. 

Karjalan lennoston komentaja eversti Johan Anttila seurasi Rissalan tukikohdassa luottavaisena hävittäjäosaston lähtöä kohti Romaniaa.
 
Eversti_JohanAnttila_Ilmav"Tämä on merkittävä päivä Ilmavoimille ja Karjalan lennostolle. Koneemme siirtyivät tänään Romaniaan suorittamaan Suomen ilmavoimien ensimmäistä Naton rauhan ajan tehtävää, jonka perusajatus on Naton yhteisen puolustuksen ja pelotteen ylläpito. Tämä tehostettu läsnäolo Mihail Kogălniceaun tukikohdassa jatkuu aina heinäkuun loppuun saakka, jonka jälkeen henkilöstö ja materiaali palaavat Suomeen", kertoi eversti Anttila.

Ensimmäisessä rotaatiossa osaston johtajana toimii Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja everstiluutnantti Rami Lindström. Romaniassa toimivan suomalaisen hävittäjäosaston vahvuus on seitsemän F/A-18 Hornet -hävittäjää ja alle 100 sotilasta. Osasto koostuu pääasiassa Karjalan lennoston kantahenkilökunnasta, mutta mukana on henkilöstöä myös muista Ilmavoimien joukko-osastoista.

HN_HUD_ilmav"Karjalan lennostossa on tehty valmisteluita tähän reissuun jo useamman kuukauden ajan. Kaikki toimialat ovat antaneet merkittävän panoksensa, ja erityisesti logistiikkahan on se, mistä ammattilaiset puhuvat. Logistiset virrat lähtivät kohti Romaniaa jo aiemmin keväällä ja rakentajaosasto on valmistellut suomalaisten käyttöön tulevia tiloja",  kertoi everstiluutnantti Lindström.

Suomalaisosasto evaluoidaan ennen päivystysvastuun siirtoa

PJ_ylilento_1Nato toteuttaa kesäkuun ensimmäisellä viikolla Romaniassa evaluoinnin, jonka läpäistyään suomalainen hävittäjäosasto on valmis ottamaan päivystysvastuun. Suomalaiset F/A-18 Hornet -hävittäjät päivystävät vuoroviikoin Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n Typhoon-hävittäjien kanssa Naton sotilaallisen komentorakenteen johdossa.

Hävittäjäpäivystyksen lisäksi Romaniassa lennetään partiolentoja ja Hornet-ohjaajien normaalia lentokoulutusta sekä osallistutaan Nato-maiden yhteiseen harjoitustoimintaan.

Suomalaishävittäjien toiminta-alueena on Romania, Bulgaria sekä Mustanmeren kansainvälisen vesialueen matalan riskin ilmatila. Suora etäisyys Mihail Kogălniceanun tukikohdasta itään kohti Krimiä on noin 400 kilometriä ja tukikohdasta koilliseen sijaitseva Odessa on noin 300 kilometrin päässä. Ukrainan rajalle tukikohdasta on vain reilun 100 kilometrin matka. 

"Olemme opiskelleet Naton taktiikoita, tekniikoita ja toimintatapoja huolellisesti ennakkoon. Osaston henkilöstö on tehnyt kovasti töitä niin luokkahuoneessa kuin simulaattoreissa, jotta saavutetaan se taso mitä Nato-tehtävät vaativat. Luotan siihen, että evaluointi osoittaa meidän kykenevän tuottamaan suorituskykyistä ilmavoimaa koko liittokunnalle",  totesi everstiluutnantti Lindström. 

HN_2021_2"Tämä on Ilmavoimien historian ensimmäinen varsinainen ”Nato deployment”, jossa siirrytään liittokunnan yhteisen puolustuksen rauhan ajan tehtäviin kauas kotimaasta. Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien tuki on ollut suunnitteluvaiheessa erittäin arvokasta. Osallistumalla Air Shielding -toimintaan vahvennamme yhdessä brittien kanssa Romanian ja Bulgarian ilmapuolustusta ja siten koko liittokuntaa – sehän on Naton perusajatus, yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta", korosti everstiluutnantti Lindström.

Lue myös: