Juri Gagarinin MiG-15 -hävittäjä lentää Turun päälentonäytöksessä kesäkuussa 2019

Mig_fury_DSC9750Ensimmäisen avaruudessa käyneen ihmisen, Neuvostoliiton Juri Gagarinin, syntymästä tulee kuluneeksi 9.3.2019 85-vuotta. Turun päälentonäytös 15.-16.6.2019 juhlistaa Gagarinin syntymää ja historiallista avaruuslentoa tuomalla paikalle MiG-15 hävittäjän, joka on maalattu Juri Gagarinin koneen väreihin.

Kosmonautin urastaan tunnettu Gagarin palveli ennen valintaansa Vostok-ohjelman avaruustehtäviin 1957-1960 Neuvostoliiton Ilmavoimien MiG-15 hävittäjäohjaajana Kuolan niemimaalla Luostarin tukikohdassa. Se sijaistee vain 17 km päässä Norjan rajasta noin 20 km Petsamosta.

Historiallisen avaruuslentonsa jälkeen Gagarin ei koskaan palannut avaruuteen vaan toimi vuosia erilaisissa PR-tehtävissä kertomassa lennostaan. Hän vieraili myös Suomessa vuonna 1961.

Mig_Tom-Houquet-01Gagarinin ei annettu myöskään enää lentää hävittäjillä, koska hänen PR-arvoaan pidettiin niin suurena eikä riskejä haluttu ottaa. Lopulta Gagarinille annettiin lupa lentää ja hän palasi 1968 suihkukoneen ohjaimiin lennonopettajan kanssa.

Hän kuoli traagisesti 27.3.1968 kun kaksipaikkainen MiG-15UTI -harjoitushävittäjä syöksyi maahan Gagarinin ja lennonopettajan saadessa surmansa.

Turkuun saapuu MiG-15UTI joka on hävittäjän kaksipaikkainen versio ja samanlainen jolla Gagarin sai surmansa. Kone on maalattu juuri Gagarinin lentämän koneen maalauskaavioon.

T19_Karivalo"Gagarinin avaruuslento huhtikuussa 1961 oli aikanaan todella uskomaton saavutus, josta avaruuden valloitus ja kilpajuoksu kuuhun lähti toden teolla käyntiin. On hienoa palauttaa tämä uroteko kaikkien mieleen ja kertoa Gagarinin lentourasta ennen kosmonauttikoulutusta", toteaa lentonäytöksen johtaja Perttu Karivalo.

MiG-15UTI saapuu Suomeen Norjasta, jossa sen omistaa Royal Norwegian Air Force Historic Squadron. Se on yksityinen lentävien museolentokoneiden kunnostamiseen ja lentämiseen keskittyvä yhteisö. Konetta lentää Kenneth Aarkvisla.

TU_la_MIG15UTISuomen Ilmavoimissakin vuosina 1962-1977 lentänyt  MiG-15 nähtiin Turussa vuoden 2015 lentonäytöksessä. suomalaisissa väreissä. Ilmavoimat käytti neljää MiG-15UTI -konetta välityyppinä siirryttäessä MiG-21F -suihkuhävittäjiin.


Päälentonäytös Turussa kesäkuussa 2019

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 15.-16.6.2019. Yleisöllä voi kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa ja harrasteilmailua.

Turku Airshow 2019 - logoSuomen Ilmailuliitto ry viettää monin eri tavoin juhlavuottaan. Sen suojelija on Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.

Turun taivaalla esiintyvät kaikki ilmailun eri lajit lennokeista hävittäjiin, ja maanäyttelyssä yleisöllä on mahdollisuus tavata lentäjiä, mekaanikkoja ja ilmailun harrastajia. Ilmailu on kaikille sopiva harrastus tai ammatti, ikään katsomatta.

Ilmavoimat, maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä.

Ilmavoimien Hornetin seuraajaehdokasyritykset HX-hankkeessa ovat kaikki vahvistaneet osallistuvansa Turun lentonäytökseen. BAE Systems, Boeing, Dassault, Lockheed Martin ja Saab esittelevät omia ehdokkaitaan Hornetin seuraajaksi.

Näytökseen osallistuvasta muusta lentokalustosta kerrotaan lisää kevään aikana. Ulkomaiset sotilaskoneet varmistuvat keväällä 2019.

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytöksen järjestää Turun Lentokerho ry (TLK) joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho. TLK on järjestänyt myös edelliset Turun lentonäytökset. Vuonna 2011 päätähtenä oli maailmankuulu USAF Thunderbirds kuudella F-16 hävittäjällä ja 2015 päätähtenä Turkin Ilmavoimien Turkish Stars seitsemällä F-5 hävittäjällä.

Lue myös: