Kiinalaiset ohittivat venäläiset Helsinki-Vantaan matkustajamäärissä ensimmäistä kertaa

A350_kaukoavaus_juhlallisuudet_finnairHelsinki-Vantaan lentoaseman kasvu suuntautuu vahvasti Aasiaan. Vuoden 2015 aikana Helsinki-Vantaalla vieraili noin 300 000 kiinalaista matkustajaa ja määrä ylitti ensikertaa venäläismatkaajat. Kiinalaisten määrä kasvoi noin 50 prosenttia vuosien 2014 ja 2015 välillä ja matkaajia oli noin 100 000 kiinalaista enemmän kuin vuonna 2014.<--break- />

"Aasialaisten, etenkin kiinalaisten, turistien määrä Suomessa on merkittävässä kasvussa. Viime vuonna aasialaisten matkailijoiden yöpymiset Suomessa kasvoivat 20 prosenttia, kiinalaisturistien jopa 40 prosenttia. Tämä trendi näkyy myös lentoasemillamme, erityisesti Helsinki-Vantaalla", kertoo Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari.

Helsinki-Vantaalla normaalisti merkittävän ryhmän, venäläismatkustajien, määrä puolestaan väheni tuntuvasti vuonna 2015. Viime vuonna venäläisiä oli Helsinki-Vantaalla noin 280 000, kun vuotta aikaisemmin luku oli lähes 400 000

"Venäläiset ovat pitkään olleet Helsinki-Vantaan suurimpia matkustajaryhmiä. Nyt maan tilanne heijastuu lentoaseman matkustajamääriin ja koko Suomen matkailuun. Vuonna 2014 Helsinki-Vantaan matkustajista venäläisiä oli 5 %".

"Viime vuonna luku oli enää reilut 3 %. Etenkin Pietarin alueen reilut viisi miljoonaa asukasta ovat meille tärkeä kohderyhmä. Pietarista pääsee nyt junayhteydellä lentoasemalle saakka. Toivomme, että tämä saa venäläisten määrän Helsinki-Vantaalla taas nousuun", sanoo Haapasaari.

Vuonna 2015 kiinalaismatkustajien osuus Helsinki-Vantaan matkustajista oli 3,6 %. Luku tekee kiinalaisista lentoaseman neljänneksi suurimman ulkomaisen kansalaisuuden. Kärjessä ovat ruotsalaiset (5 %), saksalaiset (5 %) ja britit (4 %). Suomalaisia Helsinki-Vantaan kaikista matkustajista oli ensimmäistä kertaa viime vuonna hieman alle puolet.


Finavia panostaa kiinalaisiin

Finavia solmi yhteistyösopimuksen Kiinan suurimman lentoasemaoperaattorin, Capital Airports Holding Companyn (CAH), kanssa ensimmäisenä eurooppalaisena lentoasemaoperaattorina tammikuussa 2016. Sopimuksen myötä Helsinki-Vantaa ja Aasian suurin lentoasema, Pekingin lentoasema, solmivat sisarlentoasemasopimuksen.

Finavia panostaa kiinalaisiin matkustajiin voimakkaasti ja pyrkii tekemään heidän asiointinsa Helsinki-Vantaalla mahdollisimman helpoksi ja sujuvaksi.

"Verkkosivumme ja mobiilisovelluksemme ovat saatavilla kiinan kielellä. Lentoasemalla on kiinan kielisiä opasteita ja kiinan kielen taitoista asiakaspalveluhenkilökuntaa. Toukokuussa avasimme Helsinki-Vantaalle tilin Kiinan sosiaalisen median kanavaan, Weiboon", luettelee Haapasaari.

Kiinalaiset ovat Finavialle houkutteleva matkustajaryhmä paitsi määränsä, myös kulutustottumustensa vuoksi. Kiinalaiset ovat lentoaseman ahkerimpia rahankäyttäjiä.

"Suosituimpia tuoteryhmiä kiinalaismatkustajien keskuudessa ovat kosmetiikka, kellot, korut ja muoti, erityisesti eurooppalaiset luksusbrändit. Kiinasta tulevat ostavat tax free -tuotteita sekä omiin tarpeisiinsa että pyynnöstä ystävilleen. Tunne siitä, että on tehnyt hyvän kaupan, on ostoskokemuksessa tärkeä" kertoo, Helsinki-Vantaan kaupallisesta liiketoiminnasta vastaava Elena Stenholm.

Kesällä 2016 Finavia tuo Helsinki-Vantaalle kiinan kielen taitoisia palveluoppaita. Oppaiden tehtävänä on auttaa kiinalaismatkustajia liikkumaan lentoasemalla ja lisätä heidän kiinnostustaan lentoaseman palveluita kohtaan. Oppaat myös auttavat ostosten teossa ja vinkkaavat suomalaisista tuotteista, joita kiinalaiset suosivat tuliaisostoksissaan.

Helsinki-Vantaa on Aasian-yhteyksien määrällä mitattuna Euroopan viidenneksi suurin lentoasema. Vuonna 2016 Helsinki-Vantaalta on 17 suoraa kohdetta Aasiaan. Kiinassa kohteita on viisi: Chongqing, Guangzhou, Peking, Shanghai ja Xi’an.

Lue myös: