Naton ilmavalvonnan tervehdys Kaivari 21 -tapahtumaan: Italian F-35A -hävittäjän ohilento 6.8.

F35_vaakalennossaKaivari 21 -lentonäytöstapahtuman lento-ohjelmassa ollut tyhjä kohta sai merkittävää täytettä, kun Italian ilmavoimat vahvisti suorittavansa perjantai-iltana 6.8. ohilennon yhdellä Lockheed Martin F-35A Ligthning II -häivehävittäjällä. Kyseessä on Naton ilmavalvonnan  tervehdys Naton rauhankumppanuusmaa Suomelle ja Kaivari 21 -lentonäytöstapahtuman vieraille.

Italian Ilmavoimat
suorittaa parhaillaan Naton Baltic Air Policing -ilmavalvontaoperaatiota, jonka aikana Lockheed Martin F-35A -Lightning II -häivehävittäjät tukeutuvat Viron Ämarin lentotukikohtaan. Ilmavalvontaoperaatiossa valvotaan Baltian maiden ilmatilaa.

Italian F-35_Amari_1 Päivystysvastuun Italia otti 30. huhtikuuta 2021, kun Italian Amendolan lentotukikohdan 13º Gruppo -laivueen neljä F-35A -hävittäjää laskeutuivat Viroon. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ns. viidennen sukupolven hävittäjät suorittavan Naton ilmavalvontaoperaatiota Baltiassa (Lue aikaisempi uutisemme aiheesta: Italian F-35A-häivehävittäjät saapuivat turvaamaan Viron ilmatilaa Naton Air Policing -operaatioon).

Italy_F35_iceland NATO lähettää Viron Ämaristä Italian Ilmavoimien F-35A hävittäjän Kaivopuiston lentonäytökseen, jossa se suorittaa ohilennon tuoden Natonn ilmavalvontajoukkojen tervehdyksen Helsingin Kaivopuiston lentonäytösyleisölle ja Suomelle, joka on mukana Naton rauhakumppanuusyhteistyössä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun F-35A -hävittäjä nähdään ilmassa lentonäytöksessä Suomessa. Vuonna 2019 kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien USAF:n F-35A -hävittäjää osallistui Turun lentonäytöksen maanäyttelyyn.

Kaivopuiston vuoden 2021 lentonäytöksen maanäyttelyssä Lockheed Martinin osastolla on nähtävänä myös aidon kokoinen ja näköinen F-35A:n mallikone.

Nyt Kaivari 21 -lentonäytöksessä on 6. elokuuta luvassa häivehävittäjän ohilento, mutta ei siis varsinaista esityslentoa. Syynä tähän on mm. kyseisten Italian hävittäjien jatkuva operatiivinen valmius Naton ilmavalvontatehtävässä.

Italian-F-35_Amari_3Suomellekin ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa tarjottava Lockheed-Martin F-35 on jo 13 valtion valitsema suorituskyky. Viimeisimpänä häivehävittäjän valintaan päätyi Sveitsi, joka olisi tilauksen toteutuessa jo neljästoista valtiollinen asiakas.

 Lockheed Martin on toimittanut asiakkailleen jo yli 665 häivehävittäjää ja konetyyppi on käytössä tällä hetkellä jo yhdeksän valtion omissa tukikohdissa. Kaikkiaan 11 eri toimijaa on julistanut saavuttaneensa hävittäjällä alustavan IOC-suorituskykyn (Initial Operational Capability).

Euroopassa F-35-hävittäjiä on käytössä Italian lisäksi myös Norjassa, Hollannissa ja Isossa-Britanniassa. Vuoteen 2030 mennessä Lockheed Martinin mukaan Euroopassa olisi käytössä jo nykyisten tilausten perusteella yli 400 F-35 -häivehävittäjää.


Kaivari_21_uusi_julisteKaivari 21 - elokuussa yksi lentonäytöspäivä ja kaksi maanäyttelypäivää

Suomen Ilmailuliitto kumppaneineen järjestävät ilmailun Kaivari 21 -lentonäytöksen perjantaina ja lauantaina 6. ja 7. elokuuta 2021. Tapahtuma tavoittelee yleisötapahtumien osalta Suomen ennätyksen rikkomista maailmanluokan ohjelmalla ja jännittävillä oheistapahtumilla.

 Kaivopuiston näyttely toteutetaan aiempaa laajemmalle alueelle. Näytöksessä luvataan esiintyvän niin siviili-ilmailun klassikoita kuin nykypäivän kalustoa. Lentonäytöspäivä on perjantaina 6.8. Tapahtuman yhteydessä oleva maanäyttely on avoinna perjantain 6.8. lisäksi myös lauantaina 7.8. Vuonna 2017 edellisen kerran järjestettyä tapahtumaa seurasi yli 100 000 henkilöä.

K21_maanayttely_2 Kaivari 21 -lentonäytöksen lento-ohjelmassa nähdään taivaalla nähdään siis neljä HX-ehdokasta. Nyt julkistetun Italian ilmavoimien ohilennon lisäksi luvassa on Eurofighterin ja Dassault Aviation Rafalen sekä Saab Gripen E -hävittäjien esityslennot. Niiden lisäksi Kaivopuiston edustalla nähdään myös Ruotsin ilmavoimien Gripen C -hävittäjän sooloesitys.

Yksi Kaivari 21 -tapahtuman pääesiintyjistä on Ranskan ilmavoimien Armée de l’Air et de l’Espacen taitolentoryhmä Patrouille de France. Lentonäytösohjelmassa ovat mukana myös mm. historiallinen Douglas DC-3 sekä Suomeen vast’ikään hankittu North American Aviation AT-6 Texanin laivastoversio SNJ-3.

PAF_8acLentonäytösohjelmaan osallistuvat koneet tukeutuvat pääosin Helsinki-Vantaan lentoasemalle vuonna 2017 toteutetun Kaivarin lentonäytöksen tavoin. Osa pienemmästä kalustosta tukeutuu Nummelan lentopaikalle.

 Tapahtuman järjestää Suomen Ilmailunäytös Oy, joka on urheilu- ja harrasteilmailun valtakunnallisen keskusjärjestön Suomen Ilmailuliitto ry:n 100 % omistama lentonäytösten ja ilmailutapahtumien järjestämiseen vuonna 2018 perustettu yritys. MH

 Lue myös: