Nostalgiaa Yle Areenassa - Ilmavoimien Hornet-toiminnan ensiaskeleet 90-luvun alussa

DX_yleareenaYle Areena on viime viikolla tuonut netissä katsottavaksi Hornet-hävittäjien Suomeen saapumisesta kertovan dokumentin vuodelta 1995. Filmissä kerrotaan konetyypistä ja seurataan suomalaisohjaajien harjoittelua Yhdysvalloissa. Ohjelmassa nähdään useita alalla edelleen vaikuttavia henkilöitä kuten Ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri.

Ilmavoimien MiG-21BIS ja Saab J35 Draken -hävittäjille etsittiin 90-luvun alussa seuraajaa DX-hankkeessa. Siinä päädyttiin amerikkalaiseen McDonnell Douglas F/A-18C/D Hornet -kalustoon.

Ylen 27 minuuttia kestävässä ja 7. marraskuuta 1995 julkaistussa Hornet-dokumenttielokuvassa hyödynnetään runsaasti koneen valmistajan McDonnell Douglasin historiallista filmimateriaalia. Ajan hammas on jo puraissut dokumenttia niin kuvanlaadun kuin leikkauksen hitaan rytmin suhteen, mutta sen historiaa tallentava arvo on samalla kasvanut.

Ohjelman takana oleva Erkki Tiihosen ja Kavo Laurilan parvaljakko teki runsaasti erilaisia ilmailuun liittyviä ohjelmia Ylen kanaville. Laurilan omaperäinen toteava selostustyyli oli heidän tavaramerkkinsä.

Aluksi kerrataan F/A-18 Hornetin syntyä ja tuotantoa sekä käyttöä Yhdysvalloissa. Myös lentotukialuksella vieraillaan. Sitten siirrytään US Navyn NAS Lemoore -tukikohtaan (Naval Air Station) Kaliforniaan, jossa 15 suomalaisohjaajaa ja tekniikan väkeä koulutettiin uuden hävittäjän käyttäjiksi.

Dokumentissa haastatellaan useita alalla edelleen vaikuttavia henkilöitä, jotka olivat mukana hankkeessa. Ilmavoimien nykyinen komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri oli tuolloin kapteeni, samoin Onnettomuustutkimuskeskuksen ilmailun johtava tutkija Ismo Aaltonen.

Mukana Lemooressa oli myös Puolustusvoimien nykyinen komentaja, kenraali Jarmo "Charles" Lindberg majurin arvoisena. Filmissä vilahtavat myös Ilmavoimien entiset komentajat Heikki Nikunen ja Matti Ahola. T.T.

Katso Yle Areenassa: Hornet