Onnettomuutta tutkimaan on nimetty kuusihenkinen ryhmä, jota johtaa majuri Mikko Pekkala. Ryhmässä on lääkäri-, poliisi- ja ohjaajajäsenten lisäksi tekninen asiantuntija sekä Sotilasilmailun viranomaisyksikön edustaja.
"Hawk-kalustoa koskeva lentokielto on normaali menettely onnettomuustilanteen jälkeen", vakuuttaa majuri Pekkala. Näin varmistetaan lentoturvallisuus, kunnes tekninen vika on suljettu pois. Onnettomuustutkintaryhmän johtajan mukaan työt kestävät pitkään. Pelkästään kenttätutkimuksen odotetaan vievän useita vuorokausia. Onnettomuusalue on edelleen eristetty. Lentokieltoa sen yläpuolisessa ilmatilassa jatketaan toistaiseksi. Olosuhteet tutkinnan toteutukselle ovat haastavat. Pimeys rajoittaa käytännön toimenpiteitä siten, että maastossa tutkimusta on mahdollista tehdä lähinnä aamukahdeksan ja iltapäivä neljän välillä. "Tänään olemme saaneet määritettyä karkeasti tutkittavan alueen. Lisäksi olemme aloittaneet toisen hylyn vaurioiden dokumentoinnin", kertoo Pekkala.
Kaksi Ilmavoimien Sveitsistä ostamaa BAe Hawk Mk66 -harjoitussuihkukonetta osui toisiinsa harjoituslennolla Perhossa, Salamajärven alueella Keski-Pohjanmaalla 13. marraskuuta. Koneet olivat koulutusohjelman mukaisessa kaartotaisteluharjoituksessa. Toisen onnettomuuskoneen ohjaaja menehtyi turmassa. Ilta-Sanomien mukaan hän ei missään vaiheessa ottanut yhteyttä radiolla, vaikka näin alkuvaiheen uutisoinnissa kerrottiin. Toisen pudonneen koneen ohjaaja on vielä sairaalahoidossa. Hoitavan lääkärin antaman tiedon mukaan hänellä ei ole hengenvaaraa. Kolmas harjoitukseen osallistunut kone tuli turvallisesti laskuun. Tiedotusvastuu lento-onnettomuuteen liittyvissä asioissa on nyt onnettomuustutkintaryhmällä.
|
|||