Patria toimittaa ilmavoimille uuden LVC-ympäristössä toimivan Hawk-lentokoulutussimulaattorin

Patria_HWSuomen puolustusvoimat ja Patria allekirjoittivat hankintasopimuksen uuden Hawk-lentokoulutussimulaattorin (Hawk Full Mission Simulator) toteuttamisesta. Simulaattori tullaan toimittamaan Ilmavoimille koulutuskäyttöön vuoden 2026 aikana ja se tulee olemaan olennainen osa Suomen Ilmavoimien Hawk-tyyppikoulutusvaihetta sekä taktista lentokoulutusvaihetta.  

Uusi Hawk Mk.66 -lentosimulaattori otetaan osaksi Patrian toteuttamaa Ilmavoimien Hawk LVC (Live Virtual Constructive) -lentokoulutusympäristöä, missä lentävät koneet (Live), simulaattorit (Virtual) ja synteettisesti luodut kohteet (Constructive) yhdistetään samaan skenaarioon. Constructive-elementti tarjoaa LVC-ympäristöön mahdollisimman realistisesti käyttäytyviä tekoälyn tai toiminta-algoritmien ohjaamia toimijoita, kuten esimerkiksi lentokoneita ja ilmatorjuntayksiköitä.

LVC_pariHawk LVC -koulutuksella pystytään tarjoamaan kustannustehokkaasti oppilaille mahdollisimman realistista ja laajaa koulutusta ja tukemaan heidän siirtymäänsä varsinaisella hävittäjäkalustolla operointiin. 

LVC-koulutusympäristössä voidaan harjoitella koulutustarpeen mukaan sellaisissa ympäristöissä ja tilanteissa, joita ei ole mahdollista toteuttaa reaalimaailmassa. Lentokoneiden ja asejärjestelmien ominaisuuksia sekä käyttäytymistä on mahdollista muokata monipuolisesti. Esimerkiksi vuonna 2021 ilmavoimat toteutti Hawk-koulutusta simuloiduin BVR-asein (Beoyond Visual Range).

Patrian kehittämä Hawk Link -järjestelmä mahdollistaa ilmassa lentävien Hawkien linkittämisen samaan LVC-ympäristöön maassa olevien simulaattorien kanssa. Ilmavoimat opettaa jo Hawk-koulusvaiheessa ohjaajat käsittelemään samanlaista tietoa samankaltaisessa toimintaympäristössä kuin uusilla Joint Fighter -hävittäjillä tulee eteen.

 Patria_Hawk_signing_web"Uusi Hawk-lentokoulutussimulaattori tulee täydentämään Patrian laajaa simulaattoritarjontaa entisestään ja vahvistaa Patrian asemaa puolustusteollisuuden johtavana kotimaisena simulaattoritarjoajana. Hankinnan myötä Ilmavoimien lentokoulutuspolku turvataan pitkälle tulevaisuuteen myös F-35 aikakaudelle", toteaa Patrian Ilmavoimien asiakkuudesta vastaava johtaja Teemu Lähdekorpi. 

Patrialla on pitkä kokemus ja laaja asiantuntemus erilaisten simulaattoreiden ja koulutusjärjestelmien toteuttamisesta puolustusvoimien tarpeisiin. Patria on jo aiemmin toimittanut Ilmavoimille LVC-ympäristöön verkotettuja Hawk Part Task Trainer - sekä Hawk Mission Trainer -simulaattoreita.

LVC_kurkistusUudessa Hawk Full Mission -simulaattorissa tullaan hyödyntämään osittain näihin simulaattoreihin toteutettuja teknologiaratkaisuja, mutta järjestelmän mallinnuksen tarkkuus ja realistisuus tulevat kokonaisuudessaan olemaan merkittävästi korkealuokkaisempia kuin aiemmissa lentokoulutussimulaattoreissa.

Patria Aviation Oy toteuttaa simulaattorin ilmavoimien käytöstä poistetun Hawk Mk51 -suihkuharjoituskoneen runkoon. Hankinnan veroton kokonaishinta on noin 9,6 miljoonaa euroa. Päätös hankinnasta tehtiin jo elokuussa 2023.

Ilmasotakoulussa Tikkakoskella on nykyisin käytössä yksi Hawk -simulaattori (Hawk Full Mission Simulator), joka on vanha laite jo Kauhavan ajoilta. Uusi Patrian simulaattori on aivan eri luokassa siihen verrattuna. Ilmavoimien tavoitteena on saada molemmat laitteet kiinni LVC-verkkoon.

Lue myös: