Pelastustieto: Suomen Lentopelastusseura ei saanut enää lainkaan rahoitusta toimintakuluihinsa

SAR_SLPSSuomen Lentopelastusseura SLPS ry on jäänyt ilman rahoitusta ja sen toimintaa uhkaa jopa laukkauttaminen. Rahoituksen yhdistys on saanut aiemmin Sosiaali-ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta, mutta nyt tukea ei enää myönnetty. STEA:n rahoitusmallia on uudistettu veikkaisvoittovarojen vähentyessä. Asiasta kertoi Pelastustieto-verkkolehti.

"Olemme saaneet vuosittain noin 170 000 euroa avustusta veikkausvoittovaroista toiminnan järjestämiseksi. Viime vuosien aikana avustusta on asteittain vähennetty ja tänä vuonna jäimme ilman rahoitusta”, toiminnanjohtaja Janne Vainio kertoi Pelastustoimi-verkkolehdessä.

SAR_cessna_1STEA:n avustuksella on huolehdittu SLPS:n toiminnan välillisistä kuluista. Sen lisäksi Lentopelastusseura saa sisäministeriöltä korvauksen vapaaehtoisen pelastuslentotoiminnan koulutukseen ja valmiuden ylläpitoon. Pelastustiedon mukaan nyt selvitetään, onko sisäministeriön rahoituksella mahdollista korvata myös välilliset kulut vuoden 2022 osalta.

Pidempiaikainen rahoitus olisi kuitenkin turvattava, sillä mikäli SLPS:n toiminta päättyisi rahoituksen puutteeseen menetettäisiin merkittävä pelastustointa tukeva ilmailuelementti ja asiantuntijuus.

Suomen Lentopelastusseura SLPS ry on yksi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) koordinaatiojärjestöistä, ja vastaa kaikista sen ilmatoiminnoista. SLPS:n toiminta perustuu vapaaehtoiseen auttamishaluun ja laadukkaaseen koulutukseen osaamista, pätevyyttä ja turvallisuutta korostaen.

palolentoreititVuonna 2006 perustetulla Suomen Lentopelastusseuralla on noin 40 jäsenyhdistystä, joilla on käytössä noin 30 lentokonetta Helsingistä Ivaloon. Jäsenyhdistysten noin 700 koulutettua vapaaehtoista miehistön jäsentä ovat valmiina tukemaan viranomaisia erilaisissa tehtävissä.

Lentopelastusseuran mukaan vuonna 2021 sen ryhmät saivat 40 hälytystä, suorittivat 35 etsintä- ja valvontalentoa sekä 890 metsäpalovalvontalentoa. Tehtäviin on käytössä lentokoneiden lisäksi varjoliitimiä ja miehittämättömiä ilma-aluksia.

Tällä hetkellä noin 600 aktiivia muodostavat  50 hälytysryhmää lentävät  metsäpalovalvontalentoja. Ryhmät päivystävät erilaisia viranomaisen pyytämiä etsintä- ja valvontalentoja varten. Vastaavantasoisen valmiuden ylläpito viranomaisjärjestelyin vaatisi merkittävän rahoitus- ja työpanoksen.

Pelastustieto: Järjestöt joutuivat pulaan, kun STEA:n rahavirta tyrehtyi — Lentopelastusseuraa uhkaa lakkauttaminen