Poliisi etsii sopivaa miehittämätöntä ilma-alusta tukemaan toimintaansa

Destia_RPAS_Camflight8_1Poliisi ryhtyy hyödyntämään miehittämättömiä ilma-aluksia kadonneiden henkilöiden etsinnässä, kertoo Kaleva. Kyseessä on kuitenkin vasta selvitysvaihe, jossa erilaisten RPAS-laitteiden soveltuvuutta poliisitehtäviin tutkitaan. Käytössä rikospaikkatutkinnassa on jo nyt kaupallisesti tarjolla olevia laitteita.

Tavoitteena on hankkia RPAS-järjestelmä (Remotely Piloted Aerial System), jota kadonneiden etsinnän ohella voisi hyödyntää muussakin poliisitoiminnassa.

"Tarkoituksena ei ole hankkia kallista laitetta hyllylle pölyttymään", kertoo ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta Lentoposti.fi:lle

Kaikilla poliisilaitoksilla on jo nyt käytössään edullinen kaupallisesti tarjolla oleva kauko-ohjattu kamerakopteri. Niitä hyödynnetään esimerkiksi rikos- ja onnettomuuspaikkatutkinnassa. Tyypillinen esimerkki tällaisesta laitteesta on DJI Phantom-nelikopteri.

"Näiden laitteiden hinta-laatu -suhde on nykyisin mainio. Ne soveltuvat moniin tehtäviimme hyvin", Hätönen kertoo.

DJI_inspire_1Nyt käynnissä on vasta selvitystyö perustasoa kyvykkäämmän RPAS-laitteen löytämiseksi. Menossa ei ole vielä erityistä hanketta puhumattakaan kilpailutuksesta. Rahoitustakaan ei ole varattuna. Tarkoituksena on tutustua erilaisiin järjestelmiin.

Poliisihallitus on laatinut spesifikaation tarvittavista RPAS-laitteen kyvyistä. Aivan vastaavaa ei ole vielä löytynyt. Tarjonnassa on myös aukko kuluttajatason ja ammattilaislaitteiden välillä. Siinä hintataso nousee moninkertaiseksi.

Haussa on Phantom ja Inspire -tasoa raskaampi kamerakopteri (kuvassa yllä Inspire). Yksi sen edellytyksistä on kyky kuljettaa lämpökameraa. Jos sopivaa ei löydy, on mahdollista että koti- tai ulkomaisten toimijoiden kanssa kehittäisiin omaa laitetta. Useiden kaupallisten RPAS-operaattoreiden ilma-alukset ovatkin itse rakennettuja.

orbiter_simlatMikäli poliisi tarvitsee pidemmän toiminta-ajan antavaa kiinteäsiipistä RPAS-laitetta, se voi nykyisinkin pyytää virka-apuna käyttöön Puolustusvoimien RUAG Ranger -ilma-aluksia. Niitä onkin hyödynnetty poliisitoiminnassa.

Katapulttia tarvitsevan Rangerin käyttöönotto vaatii kuitenkin valmisteluita eikä sovi kovin nopeisiin tilanteisiin. Puolustusvoimien uusi kevyt Aeronautics Orbiter II Mini-UAV -järjestelmä (Unmanned Aerial Vechicle, kuvassa yllä) on sen sijaan helpommin siirrettävissä.

Poliisissa myös kehitetään koulutusta, jolla parannetaan oman henkilöstön tietämystä miehittämättömistä ilma-aluksista. Tämä koskee niin omaa lennätystoimintaa kuin poliisityössä vastaan tulevia ulkopuolisten aiheuttamia tilanteita.

Tällainen voi olla esimerkiksi RPAS-laitteen luvaton lennättäminen kielletyssä ilmatilassa. Erilaiset maailmalla kiivaan kehitystyön kohteena olevat ns. Anti-Drone -järjestelmät ovatkin poliisin seurannassa. Niillä pystytään tuomaan RPAS-laite alas ilman tuliasevaikutusta. T.T.

 Lue myös: