Pori–Helsinki -reittilentojen kilpailutukseen kaksi tarjousta - nykyisen sopimuksen optio jäi käyttämättä

EFPO_terminaali_1Liikenne- ja viestintävirasto Traficom sai kaksi tarjousta aikataulun mukaisen reittilentoliikenteen hankkimiseksi Pori-Helsinki -reitille. Hankintapäätös tehdään heinäkuun 2024 aikana. Porin rinnalle kustannuksia tulee maksamaan myös Suomen valtio.

 

Pori-Helsinki -lentoliikenteen tarjouskilpailu päättyi 1. heinäkuuta ja siihen tuli määräaikaan mennessä kaksi tarjousta. Kilpailutukseen osallistuminen oli mahdollista kaikille Euroopan unionin alueelle sijoittuneilla lentoyhtiöillä, jotka täyttivät kilpailutuksen vähimmäiskriteerit.

Lentoliikennettä hankitaan 1.1.2025–27.3.2027 väliseksi ajaksi. Kilpailutuksessa haettiin kahta edestakaista lentoa arkipäivisin Helsingin ja Porin välille. Säännöllisen lentoliikenteen ostolla pyritään turvaamaan erityisesti Porin seudun elinkeinoelämälle tarpeelliset yhteydet.

Päätös hankinnasta tehdään heinäkuun 2024 aikana ja sopimusneuvottelut alkavat elokuussa. Lipunmyynti voi alkaa, kun sopimus on saatu allekirjoitettua.

Porin lennot kilpailutettiin käynnissä olevan sopimuksen optiokausista huolimatta uudelleen. Tämän taustalla on valtion lupaus osallistua kustannuksiin vuoden 2025 osalta. Aiemmin Porin kaupunki on vastannut hankinnasta. Jotta valtio voi osallistua kustannuksiin on sen oltava mukana hankinnassa.

Osana kilpailutusta Traficom ja Pori ovat määrittelivät lentolippujen kattohinnat sekä tietyt matkaketjun sujuvuuteen liittyvät, lentotoiminnan harjoittajan vastuulla olevat asiat. Yhdensuuntainen lippu voi maksaa korkeintaan 250 euroa, edestakainen 400 euroa. Tarjottavassa lentokoneessa tuli olla vähintään 29 matkustajapaikkaa.

Arvioiden mukaan Pori-Helsinki -reitin lentoliikenneostoihin käytetään noin 4-5 miljoonaa euroa. Summa ei kata sopimukseen kuuluvaa optiokautta aikavälillä 28.3.2027-28.2.2028.


Nykyinen operaattori on Budapest Aircraft Service

HA-FAL_200421Helsingin ja Porin välillä liikennöi nykyisin Budapest Aircraft Service Ltd (BASe), joka lentää reittiä 30-paikkaisella Embraer 120 Brasilia -potkuriturbiinikoneella. Nykyinen sopimuskausi yltää 31.12.2024 saakka. Sopimuksessa oli alunperin optio vuoden 2026 loppuun saakka.

BASe Airlines on operoinut lentoja edelliselläkin sopimuskaudella. Lentoja on markkinoitu Karhu.Aero -nimellä.

 Lue myös: