Singapore ostaa aluksi neljä F-35 -hävittäjää - hankkii laajasti uutta suorituskykyä puolustusvoimille

F35A_300_LMSingapore uudistaa laajasti kalustoaan koko maan asevoimien laajuudelta ilma- meri- ja maavoimille. Ilmavoimien osalta hankintaan kuuluu Lockheed Martin F-35 -hävittäjät sekä keskiraskaan ja raskaan helikopterikaluston päivitykset. Käyttöön otetaan myös uuden sukupolven miehittämättömiä ilma-aluksia.

Singaporen Ilmavoimat (RSAF) korvaa nykyiset F-16 -hävittäjät 2030-luvulla F-35 -hävittäjillä. Alkuvaiheessa Singapore hankkii neljä F-35 -konetta joiden perusteella suoritetaan arviointi koko laivastouudistuksen osalta.

Suunniteltu hankinta sisältäisi optiot myös kahdeksaan lisäkoneeseen. FMS-kauppana toteutettava hankinta vaatii vielä Yhdysvaltain kongressin hyväksynnän.

Lockheed Martin F-35 Lightning II -hävittäjän hinta on pudonnut tasaisesti ja on nyt noin 90-115 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria per hävittäjä. Kysyntä on kova ympäri maailmaa. Singaporen julkistaman arvion mukaan F-35 -hävittäjien elinkaarikustannukset sisältäen koneiden huollot olisivat samalla tasolla kuin maan nykyisten F-15SG -hävittäjien kanssa.

F35_SGairshowSingaporen puolustusministeriö jatkaa työtään Yhdysvaltain puolustusministeriön kanssa optioimakseen uuden F-35-hävittäjän operointi- ja huoltokustannuksia.

Ilmavoimilla on nykyisin käytössään 60 F-16C/D Fighting Falcon -hävittäjää. Näistä ensimmäiset on toimitettu saarivaltiolle vuonna 1998. Viimeisimmät F-16D -koneet ovat vuodelta 2001. Niiden suoristuskykyä ollaan siis korvaamassa uudella konetyypillä.

Tulevaisuudessa Singaporen Ilmavoimien koneina olisi siten F-35 -hävittäjien lisäksi nykyisin käytössä olevat F-15SG -hävittäjät. Tämä 40 F-15SG -koneen laivasto on varustettu moderneilla AESA-tutkilla. Hävittäjiä tukee A330 MRTT-ilmatankkeri ja G550 AEW-valvonntakone sekä uudet helikopterit ja UAVT:t

Hävittäjien lisäksi laajasti puolustuskykyään uudistava Singapore ottaa vuodesta 2020 lähtien vastaan myös Airbus Helicopters H225M ja Boeing CH-47F Chinook helikoptereita. Ne korvaavat vanhempia Super Pumia sekä Chinookeja. Kopterit tuovat lisäkykyä myös rauhanaikaisiin SAR- ja humanitäärisen avun toimitusoperaatioihin.

SAF_upgradeEdellisten lisäksi uudistetaan myös miehittämätömiä ilma-aluksia seuraavan sukupolven ratkaisuilla. Hankinta toteutetaan lähivuosien aikana, kun nykyisten laitteiden elinkaari lähenee loppuaan. Hankinnassa on lentävää ja pinnan alaiseen toimintaa soveltuvaa miehittämätöntä kalustoa eri kokoluokissa.

Laivastolle hankitaan uusia sukellusveneitä ja muita aluksia. Myös armeija saa uusia suorituskykyjä.

Kokonaisuudistuksen myötä Singaporen puolustusvoimat toimisi kolmanneksen vähemmällä henkilöstöllä 2030-luvulla.

Lue myös: