Sotilaskohteiden ilmakuvaukseen tarvitaan usein lupa - Puolustusvoimat julkaisi ohjeen

taceval1_net_ilmavoimatPuolustusvoimat  julkaisi ohjeen ilmakuvauksesta tukeakseen lain mukaista toimintaa. Ilmakuvausluvat-ohje neuvoo, mitä saa kuvata ja milloin kuvaamiseen tarvitaan lupa. Lupaa tarvitaankin kaikkeen laajamittaiseen kuvaukseen lentokorkeudesta tai kalustosta riippumatta, aina lentokoneesta kauko-ohjattuun lennokkiin.

Sotilaalliseen maanpuolustukseen kuuluvien kohteiden kuvaaminen on laissa kiellettyä tai luvanvaraista. Rajoituksesta säädetään aluevalvontalailla.

Kielto koskee sekä kiinteitä rakenteita että liikkuvia toimintoja. Siksi puolustusvoimat on halunnut tukea ilmakuvaajia jakamalla selkeät ohjeet sekä luvan hakemisesta että kuvatun materiaalin tarkastamisesta, kerrotaan Puolustusvoimien tiedotteessa.

Suomen alueella ei saa ilman lupaa  kuvata tai muuten taltioida ilmasta käsin tietoa ilmailulta pysyvästi rajoitetuista alueista,  linnoitusalueista, linnakkeista tai kasarmialueista, sotasatamista tai sotilaslentokentistä, puolustusvoimien varikoista tai varastoista, puolustusvoimien viestiasemista, antennikentistä tai puolustuslaitteista tai -välineistä tai puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen maastoharjoituksista.

Kielto ei kuitenkaan koske tiedon taltioimista yleisessä liikenteessä olevasta ilma-aluksesta yksityiseen tarkoitukseen. Esimerkiksi reittilentokoneen ikkunasta saa ottaa kuvia.

Ohje koskee ilmakuvauksia kaikilla lentävillä laitteilla kuten lentokoneilla ja lennokeilla. Puolustusvoimien tarkoitus on tukea ilmakuvaajia selkeillä ohjeilla. Ohjesivulta löytyvät yhteystiedot, joihin voi lähettää kysymyksiä. Lisäksi ohjeesta pääsee tarkastamaan lakitaustan.

Puolustusvoimat.fi: ilmakuvausohje ja ohjeet luvan hakemiseen