Suomen ja Venäjän ilmailuonnettomuuksien tutkintaviranomaiset yhteistyöhön

otkesSuomen Onnettomuustutkintakeskus ja Venäjän Kansainvälinen ilmailukomitea (MAK) ovat allekirjoittaneet yhteistoimintasopimuksen, jolla määritetään puitteet Onnettomuustutkintakeskuksen sekä MAKin väliselle yhteistoiminnalle sekä keskinäiselle avunannolle ja tiedonvaihdolle vakavien ilmailuonnettomuuksien tutkinnassa.

Yhteistoimintasopimus noudattaa Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAOn suositusta. ICAO velvoittaa maat tekemään yhteistyötä lento-onnettomuustilanteessa, jossa on osallisina toisen maan kansalaisia tai lentokoneen valmistajia. Kiinteä yhteistyö eri maiden välillä turvallisuustutkinnassa on oleellinen osa tämän päivän ilmailua.

MAK (Межгосударственный авиационный комитет, Kansainvälinen ilmailukomitea) huolehtii riippumattomana viranomaisena ilmailuonnettomuuksien turvallisuustutkinnasta Venäjän federaatiossa ja 11 muussa valtiossa.

Venäjän federaation lisäksi MAK huolehtii ilmailuonnettomuuksien tutkinnasta Azerbaidzanissa, Armeniassa, Valko-Venäjällä, Georgiassa, Kazakstanissa, Kirgisiassa, Moldovassa, Tadzikistanissa, Turkmenistanissa, Uzbekistanissa ja Ukrainassa.

Suomi arvostaa MAK:n osaamista ilmailuonnettomuuksien turvallisuustutkinnassa, erityisesti MAK:n kansainvälisesti korkealaatuisia tutkintametodeja ja nykyaikaisia tutkimuslaboratoriopalveluja.

Onnettomuustutkintakeskuksen ja MAK:n osalta on tärkeää läheinen yhteistyö turvallisuustutkinnassa, koska naapurimailla on runsaasti molemminpuolista lentoliikennettä. Lisäksi merkittävä osa Suomen Itä-Aasian lentoliikenteestä kulkee suuren osan matkasta Venäjän federaation ilmatilassa. Ilmailuonnettomuuksien ja vakavien vaaratilanteiden turvallisuustutkinta on oleellinen elementti parannettaessa erityisesti kaupallisen lentoliikenteen turvallisuutta.