Suomi jatkaa tiukkaa linjaa maahantulossa - vihreän maan rajaksi 10 tapausta per 100 000 asukasta

korona_raja_2021Suomi ottaa käyttöön uuden maahantulomallin 12. heinäkuuta 2021 lähtien. Jatkossa Suomeen saapuvilta vaaditaan todistus täydestä koronarokotussarjasta, todistus negatiivisesta testistä sekä lisätesti tai todistus kuuden kuukauden sisällä sairastetusta covid-19 -taudista. Muutoin edessä on kaksi koronavirustestiä maahan saapuessa.
Valtioneuvosto päätti tiistaina 6. heinäkuuta asetuksesta ja mallista, jolla on määrä ehkäistä Suomeen ulkomailta saapuvien koronavirustartuntojen leviäminen Suomeen.

korona_kaytava_1Mallin mukaan Suomeen pääsisi vapaammin vain lähtömaista, joissa seurantajakson väestöön suhteutettu covid-19 -tapausten ilmaantuvuus olisi 100 000 asukasta kohti alle 10. Käytännössä siis positiivisten covid-19-testitulosten osuus olisi alle yksi prosenttia otetuista näytteistä. Lisäksi vaatimuksena on, ettei muuntuneen viruksen yleisyys aiheuttaisi erityistä covid-19 -epidemian leviämisen riskiä Suomeen.

Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytetään 12. heinäkuuta 2021 alkaen todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista. Jos henkilöllä on esittää todistus jommastakummasta edellä mainitusta, ei hänellä ole Suomeen saapuessaan muita terveysturvallisuuteen liittyviä velvollisuuksia.

korona_muodollisuudetMuiden henkilöiden tulee esittää todistus ennen maahan saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä tai todistus vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta. Molemmissa edellä mainituissa tapauksissa henkilön tulee lisäksi käydä testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisestaan. Kontakteja tulee välttää ja pysytellä kotona tai majapaikassa, kunnes negatiivinen tulos on varmistunut.

Jos Suomeen saapuvalla henkilöllä ei ole esittää todistusta koronarokotussarjasta, sairastetusta koronavirustaudista, negatiivisesta testitodistusta tai vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta, tulee hänen käydä koronavirustestissä heti Suomeen saavuttuaan ja toisessa testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisestaan.

korona_kaytava_2Velvollisuus esittää todistus tai osallistua testiin ei koske henkilöitä, jotka saapuvat Suomeen maasta tai alueelta, jossa koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta erityistä epidemian leviämisen riskiä eikä alle 16-vuotiaita henkilöitä.

Tiukka linja jatkuu ja Suomi asetti covid-19-tapausten ilmaantuvuusluvun olemaan näissä ns. vihreissäkin maissa 10 tapausta per 100 000 asukasta kohti kahden viikon aikana.

Valtioneuvosto on antanut asetuksen näistä maista ja alueista. Nämä ovat Australia, Hongkong, Islanti, Israel, Kiina, Macao, Malta, Puola, San Marino, Singapore, Uusi-Seelanti ja Vatikaani sekä Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnat. Asetusta muutetaan epidemiatilanteiden muuttuessa.

Jos aiemmin hyväksyttävänä pidetty ilmaantuvuusluku eli 25 olisi jäänyt voimaan tulisi nyt esitettyyn maiden ja alueiden listaan mukaan seitsemän Euroopan unionin jäsenmaata eli Saksa, Tsekki, Itävalta, Slovakia, Italia, Liettua ja Sveitsi.

korona_kaytava_3Velvollisuus käydä testissä koskee yli 16-vuotiaita. Laissa määritellään myös joitakin poikkeusryhmiä, joita todistus- ja testivaatimus ei koske.

Tartuntatautilaissa säädetään rangaistavaksi se, jos henkilö ei osallistu vaadittuihin koronavirustesteihin.

Tartuntatautilain väliaikaiset muutokset ja valtioneuvoston asetus tulevat voimaan 12.7.2021. Tartuntatautilain väliaikaiset muutokset ovat voimassa 15.10.2021 asti. Asetus on voimassa 31.8.2021 asti.