Suomi tiukentaa maahantulon rajoituksia - sisärajavalvonta palautetaan koko Schengen-alueelle

IMG-20200909-WA0011Valtioneuvosto päätti 8. lokakuuta maahantulon rajoituksista, jotka tulevat voimaan 12. lokakuuta 2020. Maahantulon rajoitukset otetaan uudestaan käyttöön Suomen ja Latvian, Liechtensteinin ja Kyproksen välisessä liikenteessä. Kaikki voimassa olevat maahantulon rajoitukset jatkuvat 10. marraskuuta saakka. Koronakaranteeni lyhenee 10 päivään 12.10. alkaen.


Päätöksessä sovelletaan koronailmaantuvuuden raja-arvoa 25 uutta tautitapausta 100 000:ta henkilöä kohden edellisen 14 päivän aikana. Erot Suomen ja muun Euroopan välisessä epidemiatilanteessa sekä meneillään oleva tartuntojen leviämisen uusi kiihtymisvaihe edellyttävät sisärajavalvonnan ylläpitämistä siihen asti, kunnes valmisteilla olevat korvaavat toimenpiteet ovat riittävällä tavalla käytettävissä.

 

Sisärajaliikenteen rajoitukset 12.10. alkaen

Sisärajaliikenteellä eli sisärajan ylittävällä liikenteellä tarkoitetaan Suomen ja toisen Schengen-alueeseen kuuluvan valtion rajan ylittävää liikennettä.  12.10. alkaen sisärajavalvonta on palautettu Suomen ja kaikkien Schengen-maiden välille.

THL_liikennevalot_maailma_1210Nyt tehdyn päätöksen myötä maahantulon rajoitukset ovat sisärajaliikenteessä voimassa 12.10. alkaen Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Islannin, Italian, Itävallan, Kreikan, Latvian, Liechtensteinin, Liettuan, Luxemburgin, Maltan, Norjan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Slovakian, Slovenian, Sveitsin, Tanskan, Tšekin, Unkarin ja Viron välisessä liikenteessä tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Päivittäinen liikenne Suomen, Ruotsin ja Norjan välisellä maarajalla rajayhteisöjen välillä on edelleen mahdollista. Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 10 vuorokauden karanteenia. Myöskään huvialusliikennettä EU- ja Schengen-maista Suomeen ei rajoiteta.

Näitä poikkeuksia lukuun ottamatta sisärajoilla maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen, kauttakulkuliikenteen, työmatkan ja muun välttämättömän syyn. Maahantulijoille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.


Ulkorajaliikenteen rajoitukset 12.10. alkaen

Ulkorajaliikenteellä eli ulkorajan ylittävällä liikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattoman valtion välistä liikennettä. Rajanylityksessä Suomen ja toisen valtion välisessä liikenteessä sovelletaan ulkorajan rajanylitystä koskevaa ohjeistusta, mikäli toinen valtio ei kuulu Schengen-alueeseen.

Tämä koskee myös Schengen-alueeseen kuulumattomia EU:n jäsenmaita. EU:n jäsenmaista Schengen-alueeseen eivät kuulu Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Kypros eikä Romania. Yhdistynyt kuningaskunta ei myöskään kuulu Schengen-alueeseen.

korona_HEL_212.10. alkaen ulkorajaliikenteessä maahantulon rajoitukset on poistettu vain Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Japanin, Ruandan, Etelä-Korean, Thaimaan, Uuden-Seelannin ja Uruguayn välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta.

Lisäksi näistä seuraavista Euroopan maista voi tulla Suomeen työmatkalle tai muusta välttämättömästä syystä: Andorra, Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Kypros, Monaco, Romania, San Marino ja Yhdistynyt Kuningaskunta. Maahantulijoille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.

Muiden Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden osalta maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen ja muihin EU- ja Schengen valtioihin, kauttakulkuliikenteen Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä muun välttämättömän liikenteen. Lisäksi maahantulijoille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.
Muutoksia terveysturvatoimiin 12.10. alkaen

Suomi otti käyttöön uusia matkustamiseen liittyviä terveysturvatoimia lokakuun alussa. 12.10. alkaen lyhennetään suositusta 14 vuorokauden omaehtoisesta karanteenista. Matkustajille, jotka tulevat Suomeen korkeamman koronailmaantuvuuden maista, suositellaan omaehtoista 10 vuorokauden karanteenia. Omaehtoista karanteenia matkustaja voi lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä. Alle 72 tunnin maassa oleskelu ei edellytä toista testiä eikä omaehtoista karanteenia.


Rajavartiolaitos luokittelee eri valtiot omassa ohjeistuksessaan

koronatuloaula_2Rajavartiolaitoksen omassa ohjeistuksessa matkustajille koskien maahantuloa koronapandemian aikana käytetään termejä Normalisoitunut rajaliikenne, Rajoitusluokka 1 ja Rajoitusluokka 2.

Maakohtaisen luokittelun avulla helpotetaan ohjeistuksen luettavuutta ja ymmärrettävyyttä kansalaisille. Rajoitusluokat kuvastavat sitä, mitkä rajaliikenteen rajoitukset ja maahantulon edellytykset koskevat kustakin maasta Suomeen saapuvia matkustajia tai maiden asukkaita. Ohjeistus perustuu valtioneuvoston kulloinkin tekemiin rajaliikennepäätöksiin.

Rajavartiolaitos: Ohjeistus matkustajille maahantuloa koskien


Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien oikeudet


Perustuslain 9 §:n mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.

Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ja ottaa huomioon Suomeen palaajan karanteeni- ja testaussuositukset.


THL lyhentää koronakaranteenia

Koronaan liittyvää karanteeni- ja eristysaikaa lyhennetään; muutokset ohjeeseen tulevat voimaan ensi maanantaina 12.10.2020. Siihen saakka noudatetaan nykyistä ohjeistusta. Muutos ei siis vaikuta sellaisen eristyksen tai karanteenin pituuteen, joka on alkanut ennen maanantaita 12. lokakuuta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen muutos koskee sekä omaehtoista karanteenia että tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia.

Karanteeni tarkoittaa terveen, mutta yleisvaaralliselle tarttuvalle taudille altistuneeksi epäillyn henkilön liikkumisvapauden rajoittamista.

  • Omaehtoinen karanteeni lyhenee 14 päivästä 10 päivään.
  • Tartuntatautilääkärin määräämää karanteeni lyhenee 14 päivästä 10 päivään.

”Tiedämme tutkimukseen perustuen, että vain osa tartunnalle altistuneista sairastuu. Yli puolet näistä sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä altistumisesta ja lähes kaikki 10 päivän sisällä. Vain hyvin harva sairastuu enää tämän jälkeen”, kertoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Eristyksen pituus lievässä koronainfektiossa lyhenee seitsemään päivään. Eristys tarkoittaa sairastuneen henkilön pitämistä erillään terveistä. Lievissä koronavirusinfektioissa, jotka eivät johda sairaalahoitoon, eristysaika kotona lyhenee 14 päivästä seitsemään päivää.

Kotieristys voidaan kuitenkin lopettaa vasta, kun oireet ovat olleet poissa kaksi päivää. Haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä ainoana oireena ei vaadi eristyksen jatkamista.