Turkki ulos F-35 -hävittäjäohjelmasta - Venäjä tarjosi heti tilalle Su-35 -hävittäjää

LM_tuotantolinja_1Yhdysvallat ei toimita Lockheed Martin F-35 Lightning II -häivehävittäjiä Turkkiin. Syynä on Turkin vastaanottama venäläisvalmisteinen S-400 -ilmatorjuntajärjestelmä. Turkki on yksi F-35 -ohjelman jäsenvaltio ja maassa toimii merkittävä määrä alihankintaa koneen osien valmistukseen. Tilalle tarjotaan jo venäläiskonetta.

Yhdysvallat ilmoitti kesäkuun 2019 alussa virallisia kanavia pitkin, että mikäli Turkki ei peru venäläisen ilmatorjuntajärjestelmän vastaanottoa maa poistetaan häivehävittäjän ohjelmasta.

Turkki kuitenkin on vastaanottanut S-400 Triumph -ilmatorjuntajärjestelmän, jonka arvioidaan olevan maailman huippua. Sen kantama on yli 400 kilometriä ja järjestelmä on arvioiden mukaan tehokas myös matalalla lentäviin maaleihin radiohorisontin takana. Venäläisjärjestelmän myötä Turkin pelätään vuotavan F-35-hävittäjän tietoja vääriin käsiin.

F35_ilmassaValkoisen talon mukaan Turkki ei voi lentää F-35-hävittäjillä samalla kun sillä on käytössä venäläinen tietoja keräävä tutkajärjestelmä, joka saisi selville häivehävittäjän ominaisuuksia.

Yhdysvallat on aktiivisesti tarjonnut Turkille vaihtoehtoista ratkaisua. Kyseessä on ollut Patriot-ilmatorjuntajärjetelmä, jota puolustusministeriön mukaan on tarjottu Turkille useampaan kertaan.

Valkoinen talo huomauttaa, että Turkki on ollut NATO-liittolainen yli 65 vuoden ajan, mutta S-400 -järjestelmän vastaanottaminen heikentää sitoumuksia niihin liittolaisiin, jotka eivät käytä venäläisjärjestelmiä.

S-400:n vastaanotto heikentää NATO-yhteistoimintaa Turkin kanssa. Yhdysvalloilla arvioidaan myös olevan ydinaseita Turkissa sijoitettuna USAF:n Incirlikin lentotukikohtaan.

HX_PentagonYhdysvaltain Puolustusministeriön alivaltiosihteeri Ellen Lord kommentoi asiaa 17. heinäkuuta 2019. Hänen mukaansa Yhdysvalloilla on vahva luottamus F-35 -ohjelman alihankintaketjuihin.

Silti Yhdysvallat ja muut F-35 -ohjelman valtiot ovat yhteistuumin päättäneet jättää Turkin ohjelman ulkopuolelle ja ovat aloittaneet virallisen menettelyn maan poistamiseksi hankkeesta.

Kaikesta huolimatta Yhdysvallat arvostaa edelleen strategista yhteistyötä Turkin kanssa. Valkoinen talo kuvaileekin sotilaallisen suhteen olevan vahva ja yhteistyö jatkuu laajana huomioituna S-400 -järjestelmän aiheuttamat rajoitukset.

F35_JPOTurkin oli määrä ostaa 100 F35A-hävittäjää. Ensimmäiset koneet olivat jo lentotukikohdissa Yhdysvalloissa koulutuskäytössä. Niitä on myös lisää Lockheed Martinin tuotantolinjalla Teksasin Fort Worthissä.

Kaikkiaan kolmisenkymmentä Yhdysvalloissa olevaa turkkilaista lentäjää ja mekaanikkoa ovat saaneet ilmoituksen koulutuksensa päättymisestä. Heidän tulee poistua Yhdysvalloista 31. heinäkuuta mennessä.

Hävittäjätilauksen lisäksi Turkilla on merkittävä rooli F-35 -ohjelmassa teollisen yhteistyön osalta. Kaikkiaan kymmenen turkkilaista alihankitayritystä valmistaa yli 900 eri osaa häivehävittäjään. Yksi Turkissa valmistettavista osista on mm. koneen keskirunko.

LM_enginecoverLocheed Martinin lisäksi alihankintaa Turkissa on myös hävittäjän moottorivalmistajalla Pratt & Whitneyllä. Toisen Euroopassa sijaitsevan F-35 -hävittäjän moottorihuoltopisteen oli määrä sijaita Turkissa.

Turkin alihankintaketjun poistuminen siirtää tuotantoa enemmän Yhdysvaltoihin, mutta sitä avataan puolustusministeriön mukaan myös muille partnerimaille. Tähän mahdolliseen muutoksen on Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan varauduttu jo vuodesta 2018 lähtien.

Tuotannon siirtäminen muille alihankkijoille maksaisi arvioiden mukaan 500-600 miljoonaa dollaria. Tämän ei odoteta vaikuttavan tuotantomääriin ja suunniteltuun tuotantokapasiteetin nostoon.

Vuonna 2019 hävittäjiä on määrä valmistaa 131 ja vuonna 2021 jo 160. Alinhankintaketjun uudelleenjärjestelyn lisäksi edessä on myös uuden asiakkaan löytäminen Turkilta perutuille sadalle F-35A -hävittäjälle.

Sukhoi_Su35S-400 -ilmatorjuntajärjestelmä ei välttämättä jää Turkin ainoaksi venäläisjärjestelmäksi. F-35 -häivehävittäjät saatetaan korvata toisella modernilla hävittäjällä. Venäjän valtiollisen yhtiön Rostecin toimitusjohtaja Sergei Tshemezov kommentoi Venäjän ja Turkin puolustusyhteistyötä.

"Mikäli Turkki ilmaisee halunsa olemme valmiita toimittamaan maalle Suhoi Su-35 -hävittäjiä", kommentoi Tshemezov medialle toimitetussa lausunnossa (Su-35 kuvassa vasemmalle). 

Su-35 Flanker-E -hävittäjä on kehitetty Su-27 -koneesta. Ensilentonsa uusi versio teki vuonna 2008. Valmistajan mukaan kyseessä on 4++ -sukupolven hävittäjä. Venäjän lisäksi Su-35 -hävittäjiä on tilannut Kiina ja Indonesia.

TA_F35_apronLockheed Martin F-35 Lightning II -häivehävittäjä on yksi ehdokas myös Suomen Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa, jossa korvataan nykyisten F/A-18 Hornetien suorituskyky.

F-35 vieraili Suomessa ensikertaa kesäkuussa 2019, kun kaksi hävittäjää osallistui Turun lentonäytöksen maanäyttelyyn.