US Navyn Lockheed Martin F-35C -hävittäjät saavuttivat IOC-kyvyn

USN_F35CUS Navy on saavuttanut alustavan operatiivisen suorituskyvyn tukialuskäyttöön suunniteltujen Lockheed Martin F-35C -hävittäjien kanssa. Nyt kaikki kolme F-35-hävittäjän versiota on saavuttanut odotetun suorituskyvyn Yhdysvaltain Ilmavoimissa, Merijalkaväessä ja Laivastossa.

US Navy ilmoitti 28. helmikuuta saavuttaneensa alustavan operatiivisen suorituskyvyn
VFA 147 -laivueessa. Tukialustoiminnan osalta suorituskykyvaatimykset täytettiin lennoilla USS Carl Vinsonilla (CVN 70).

IOC-kyky (Initial Operational Capability) voidaan julistaa saavutetuksi, kun ensimmäinen operatiivinen laivue on kunnolla miehitetty, koulutettu ja varustettu suoriutumaan tarvittavista tehtävistä. Tämä sisältää 10 3F-versiossa olevaa F-35C-hävittäjää, tarvittavat varaosat, työkalut, koulutusjärjestelmät sekä toimivan ALIS (Autonomic Logistic Information System) -huoltojärjestelmän.

Ensimmäinen F-35C-hävittäjä nousi ilmaan vuonna 2010. US Navy vastaanotti ensimmäisen F-35C -hävittäjän vuonna 2013 ja ensimmäinen tukialuslasku tehtiin vuonna 2014. Ensimmäiset operatiiviset koelennot suoritettiin vuoden 2018 aikana ja operativiinen suorituskyky saavutettiin nyt helmikuussa 2019.

 Kaikkiaan kuusi F-35:n käyttäjää on jo kertonut hävittäjätyypin saavuttaneen alustavan operatiivisen suorituskyvyn. Yhdysvaltain lisäksi niitä ovat  Israelin ilmavoimat, Italian ilmavoimat sekä Ison-Britannian kuninkaalliset ilmavoimat.

Kaikkiaan yli 360 F-35-hävittäjää operoi jo 16 tukikohdassa ympäri maailmaa ja hävittäjätyypillä on lennetty yli 177 000 lentotuntia. Lentäjiä on koulutettu jo yli 760  ja mekaanikkojakin yli 6 900. Lockheed Martin F-35 Lightning II -hävittäjiä käyttää kymmenen valtiota, joista seitsemän tukikohdissa kotimaassaan.

 Lue myös: