Ville seurasi Villeä - kapteeni Hirvonen on Ilmavoimien vuoden 2016 HN-esityslentäjä

villehirvonen_ilmavoimatIlmavoimien Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumissa ja lentonäytöksissä nähtävä Hornet-soololentoesitys on saanut tunnustusta taidokkuudestaan sekä kotimaassa että ulkomailla. Tänä vuonna Hornet-esityslentäjänä toimii kapteeni Ville Hirvonen Karjalan lennostosta.

Ilmavoimien Mc Donnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskykyä ja suomalaisten sotilaslentäjien ammattitaitoa esittelevä soololentoesitys on saanut kiitosta taidokkuudestaan ja näyttävyydestään sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

uggeldahl_malmiViimeisin huomattava tunnustus annettiin heinäkuussa 2015. Kapteeni Ville Uggeldahlin (kuvassa oikealla) lentämä esitys palkittiin parhaan suihkukonesoololentoesityksen Paul Bowen Trophylla maineikkaassa Royal International Air Tattoo (RIAT) -tapahtumassa Isossa-Britanniassa.

Katso voittoisa soolo kuvattuna Hornetin ohjaamosta:

Video: G-voimat jylläävät Ilmavoimien RIAT-palkitun esityslennon ohjaamotallenteella

Vuonna 2016 Hornet-soolon voi nähdä ilmavoimien tukikohtien Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumissa, Utin Jääkärirykmentin toimintanäytöspäivässä sekä koti- ja ulkomaisissa lentonäytöksissä.

Tänä vuonna Hornet-esityslentäjän kiertävän tehtävän on ottanut vastaan kapteeni Ville Hirvonen Karjalan lennostosta. Hänen varaohjaajanaan toimii kapteeni Tapio Yli-Nisula Lapin lennostosta. Kapteeni Hirvonen kertoo Ilmavoimien tiedotteessa hiukan itsestään ja lentoesityksestään.

Kuka olet? Kerro hiukan itsestäsi, urastasi ilmavoimissa ja siitä, miten sinusta tuli sotilaslentäjä.

"Olen kapteeni Ville Hirvonen, Hävittäjälentolaivue 31:n laivueupseeri. Ikää minulla on 36 vuotta, mutta olen nuori mieleltäni. Perheeseeni kuuluu vaimo, poika ja kaksi tyttöä.

Minua ovat pienestä asti kiinnostaneet lentokoneet ja vauhti, mutta ihan ensimmäisen kipinän sotilaslentäjäuralle sain serkultani lukioikäisenä. Päätin hakea lentoreserviupseerikurssille, jonne pääsin vuonna 1998.

Vinka- ja Hawk-koulutuksen jälkeen siirryin Karjalan lennostoon, jossa minut valittiin Hornet-tyyppikurssille vuonna 2003. Olen saanut elää lentopojan unelmaa, joka nyt huipentuu tänä vuonna esityslentäjänä Hornetilla."

Hornet-soolon ohjaajaksi valituksi tuleminen on kunniatehtävä. Minkälaisia ajatuksia se herättää?

"Hornet-esityslentäjän tehtävä on suuri kunnia minulle. On hienoa esitellä ilmavoimien monitoimihävittäjän suorituskykyä. Esityslentäjällä on myös suuri vastuu esityslennon suorittamisesta näyttävästi, mutta samalla turvallisesti."

Miten kuvailisit Hornetia lentokoneena? Miten sen erityispiirteet ja suorituskyky ilmenevät esityslennolla?IMG_8355

"Hornet-monitoimihävittäjä on erittäin suorituskykyinen etenkin matalalla liikehdittäessä. Hornetin erityspiirteenä voidaan muihin hävittäjäkoneisiin nähden pitää suurella kohtauskulmalla lentämistä ja kulmikkaita liikkeitä. Näitä ominaisuuksia olen sisällyttänyt suunnittelemaani sarjaan."

Miten vuoden 2016 näytösohjelma eroaa viimekautisesta?

"Esityslentosarja eroaa jonkin verran viime vuoden sarjasta. Sarjassa esitellään aiempien vuosien tapaan Hornetin erityispiirteitä, mutta suurin muutos on lentoonlähdön jälkeinen suuren kohtauskulman liike. Mukaan on tullut myös kaksi yleisöä kohti suuntautuvaa liikettä, jotka tuovat sarjaan näyttävyyttä."

Mikä on suosikkitaitolentoliikkeesi Hornetilla?

"Suosikkiliikkeeni on lentoonlähdön jälkeinen liike, jossa kone vedetään suurelle kohtauskulmalle pystynousuun."

Miten valmistaudut näytöslentokauteen ja yksittäisiin esityksiin?

demoteam_robin_loudnlive

"Toimin viime vuonna kapteeni Uggeldahlin varaesityslentäjänä. Sain seurata hänen esityksiään ja tietysti harjoittelin samalla esityslentämistä. Tämän vuoden lentonäytöskauteen aloitin valmistutumisen heti vuodenvaihteen jälkeen, jolloin kehittelin oman sarjani.

Harjoittelin sarjaani simulaattorissa noin kahdenkymmenen lennon verran ennen ensimmäistä lentoa oikealla koneella. Käyn viikoittain harjoittelemassa lentoa simulaattorissa, ja aina tilaisuuden tullen harjoittelen Hornetilla. Ennen jokaista lentoa kertaan mielessäni sarjan liikkeet ja niihin liittyvät suoritusarvot.

Yleisön edessä lentäminen tuo aina lisäjännitystä suoritukseen – heitä vartenhan minä esityslentoja lennän!"

Lue myös aiempia Lentoposti.fi-juttuja aiheesta: