Virginin A330 evakuoitiin kiitotiellä Gatwickissä

A330-300_Virgin-atlantic-inflight_AirbusGatwickistä maanantaina kello 10.48 lennolle VS27 kohti Floridan Orlandoa lähtenyt Virgin Atlantic Airways -yhtiön Airbus A330-300 -matkustajakone (G-VSXY "Beauty Queen") palasi puolen päivän jälkeen takaisin lähtökentälleen. Lasku tapahtui alle kaksi tuntia lentoonlähdöstä. Kone pysähtyi kiitotielle 08R. Kapteeni määräsi matkustajat evakuoitaviksi hätäpoistumisteiden kautta.

Pelastusyksiköt varmistivat koneen tyhjentämistä kaasutäytteisiä liukumäkiä pitkin. Gatwickin kenttä jouduttiin sulkemaan useiksi tunneiksi. Se tunnetaan "maailman vilkkaimpana yhden kiitotien lentoasemana".

GatwickKiitoteitä on tosin kaksi, mutta ne ovat niin lähellä toisiaan että rinnakkaisoperaatiot eivät ole mahdollisia. Toista voidaan käyttää vain poikkeustilanteissa, kuten nyt. Pari tuntia kestänyt Gatwickin sulkeminen johtui todennäköisimmin käytettävissä olleiden pelastusyksikköjen sitoutumisesta G-VSXY:n turvaamiseen.

Hätälaskun tehneessä Airbusissa oli 299 matkustajaa sekä 13 miehistön jäsentä. Uusimpien tietojen mukaan 15 matkustajaa loukkaantui lievästi evakuoinnin aikana. Tämä on tyypillistä liukuja käytettäessä.

Takaisin kääntymiselle ja koneen nopealle tyhjentämiselle ei ole Virginin taholta kerrottu tarkempaa syytä kuin "tekniset seikat". Epävirallisten lähteiden mukaan koneessa olisi havaittu savua ohjaamon läheisyydessä. Ilmeisesti rahtiruumassa oli pieni tulipalo.

Virgin Atlantic sai ensimmäisen Airbus A330-300 -koneensa noin vuosi sitten. Se oli samalla ensimmäinen kaksimoottorinen laajarunkokone yhtiön laivastossa.

Kuva koneesta evakuoinnin jälkeen.