Boeing 737 MAX -koneiden maadoitukset laajenivat - myös Norwegian mukaan

737_maxnet_boeing(päivittynyt 16.40) Kiinan 11. maaliskuuta 2019 aloittama Boeing 737 MAX -koneiden maadoittaminen on laajentunut vauhdilla. Nyt koneet on laitettu lentokieltoon myös Singaporessa ja Australiassa sekä Englannissa. Lisäksi muutamat yksittäiset lentoyhtiöt ovat lopettaneet lennot konetyypillä toistaiseksi. Tuorein ilmoitus tuli Suomeenkin lentävältä Norwegianilta.

Boeingin kaupallisesti huiman menestyksekäs uudistettu 737 MAX -koneperhe on joutunut kovaan turbulenssiin kahden alle viisi kuukautta vanhan koneen tuhouduttua maahan- ja mereensyöksyissä samankaltaisissa olosuhteissa. Varmuutta tapauksien yhtäläisyyksistä ei vielä ole vaan tutkinta on jälkimmäisen turman osalta alkutekijöissään.

Tiistain aikana yhtiö ja valtio toisensa jälkeen on kertonut asettavansa konetyypin toistaiseksi lentokieltoon. Vaikka Boeing ja sen tyyppihyväksyjä Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA kertovat koneen olevan turvallinen lennettävä, paine maadoittaa 737 MAX kasvoi liian suureksi.

Kiina maadoitti maansa kaikkien lentoyhtiöiden noin 115 Boeing 737 MAX -konetta jo 11. maaliskuuta lähtien. Nyt myös Singapore on ilmoittanut maadoituksesta, joka tulee voimaan 12. maaliskuuta kello 14.00. Saman päätöksen on tehnyt myös Australia.

Tuorein koneen lentokieltoon laittanut yhtiö on Norwegian, joka kertoo ottavansa Boeing 737 MAX 8 -kaluston pois liikenteestä. Yhtiö liikennöi myös Suomeen ja sillä on 18 MAX-konetta.

Samaten Suomeen lentävä TUI Fly on myös kertonut poistavansa koneet toistaiseksi liikenteestä.

Singaporen CASA ja Australian CASA kieltävät konetyypin lennot omilta yhtiöiltään mutta myös maahan lentäviltä yhtiöiltä. Singaporessa konetyypillä operoi Silk Air. Sillä on kuusi MAX:ia. Australiassa ei ole yhtään MAX:eilla lentävää yhtiötä, joten kielto koskee käytännössä juuri Silk Airia sekä Fiji Airlinesia, jolla koneita on kaksi.

Englannin ilmailuviranomainen julkisti 737 MAX-koneet lentokieltoon iltapäivällä 12. maaliskuuta ennakoivana toimena. Operointikielto koskee myös Ison-Britannian ylilentävää liikennettä.

Suomen aikaa noin kello 16 useat Turkista eri kohteisiin lentävät Turkish Airlinesin Boeing 737 MAX -koneet kääntyivät takaisin kotikentilleen. Kaksi niistä oli matkalla Englantiin.

Argentinan ainoa MAX-operaattori Aerolineas Argentinas on maadoittanut viisi konettaan. Se on lentänyt niillä ongelmitta noin 7550 lentotuntia marraskuusta 2017 lähtien. Samaten eteläafrikkalainen Comair on keskeyttänyt koneen käytön.

Edellisen onnettomuuden tapahtumapaikka Indonesia on myös maadoittanut Boeing 737 MAX:in. Luonnollisesti myös nyt tuhoutuneen koneen operaattori Ethiopian Airlines asetti tyypin lentokieltoon

Boeing on toimittanut MAX-versioita 59:lle eri operaattorille kaikkiaan 387 kappaletta. Maadoitettujen koneiden määrä lähenee jo neljännestä kokonaismäärästä.

Yhdysvaltain FAA ja Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA eivät ole ilmoittaneet vastaavista toimista. FAA on kommentoinut seuraavansa tilannetta läheisesti.

Lentokonevalmistajan  mukaan Boeing 737 MAX on sen mukaan edelleen turvallinen kone operoitavaksi. Marraskuussa 2018 koneen vikatilanteita varten julkistettiin uusi FAA:n lentokelpoisuusmääräys, joka on edelleen voimassa. 

Suomessa ja Helsinki-Vantaalla Boeing 737 MAX 8 -koneilla lentävät ainakin Norwegian, flyDubai, Turkish Airlines, Icelandair, Smart Wings ja TUIfly Nordic. Lapin kentille MAX 8 -koneella on lentänyt viime aikoina lisäksi TUI Airlines Nederland.

Boeing ja FAA työskentelevät yhdessä uuden MAX-koneiden ohjausjärjestelmäpäivityksen kanssa. Hanke käynnistyi Lion Airin lokakuussa 2018 sattuneen turman jälkeen.

Päivitys on määrä saada hyväksytettyä jaettavaksi operaattoreille viimeistään huhtikuun 2019 aikana. Lue päivityksestä tarkemmin aiemmasta uutisestamme: Boeing päivittää 737 MAXien ohjausjärjestelmää - muutoksia syyteltyyn MCAS-järjestelmään.

Maailman 59 Boeing 737 MAX -operaattoria: Air, Aerolineas Argentinas, Aeromexico, Air Canada, Air China, Air Fiji, AIR ITALY S.P.A., American Airlines, Arkefly, Britannia Airways AB, Cayman Airways, China Eastern Airlines, China Southern Airlines, Comair, COPA Airlines, Corendon Airlines, Eastar Jet, Enter, Air Sp. Z O.O., Ethiopian Airlines, Fertitta Enterprises, Inc., flydubai, Fuzhou Airlines Co., Ltd, Garuda, Indonesia, Gol Linhas Aereas S.A., Hainan Airlines, Icelandair, Jet Airways, Jet Aviation Business Jets, JSC Aircompany SCAT, Kunming Airlines, Lion Air, Globus Airlines, LOT Polish Airlines, Lucky Air, Mauritania Airlines, Mongolian Airlines MIAT, Norwegian Air International Lt, Norwegian Air Norway, Norwegian Air Shuttle AS, Norwegian Air Sweden, Okay Airways Company Limited, Oman Air, Qatar Airways, Royal Air Maroc, Shandong Airlines, Shanghai Airlines, Shenzhen Airlines, SilkAir, Smartwings, Southwest Airlines, SpiceJet, Sunwing Airlines Inc., Thai Lion, TUI Airlines Belgium, TUI Airways, Turkish Airlines (THY), United Airlines, WestJet, Xiamen Airlines.

Päivitys 15.40: Lisätty tieto Englanlannin asettamasta lentokiellosta.

Lue myös: