Cyprus Airways määrättiin maksamaan yli 65 miljoonan euron valtionavut takaisin - lennot loppuivat

5B-DAWEU komissio antoi perjantaina 9. tammikuuta päätöksensä, jonka mukaan Cyprus Airwaysin saamat tuet ovat olleet valtionapusääntöjen vastaisia. Kyproksen hallitus ilmoitti keskeyttävänsä lentoyhtiön toiminnan.

Cyprus Airwaysille on maksettu viimevuosien aikana tukia yli 100 miljoonaa euroa. Nyt komissio vaatii Cyprus Airwaysia maksamaan takaisin yli 65 miljoonaa euroa korkoineen.

"Cyprus Airways on saanut suuria summia julkista rahaa vuodesta 2007 lähtien. Se ei silti ole onnistunut uudelleenjärjestelemään toimintaansa sekä nousemaan kannattavaksi ilman valtionapuja", sanoi kilpailuasioista vastaava komissaari Margrethe Vestager.

"Julkisen rahan tuominen yhtiöön on vain pitkittänyt taistelua ilman käännettä kohti kannattavuutta Yritysten on oltava kannattavia omillaan eikä toimia veronmaksajien rahoilla pysyäkseen markkinoilla.

Cyprus Airways on saanut vuonna 2007 noin 95 miljoonan euron rahoituspaketin. Seuraava lisäpiristys annettiin yhtiölle vuonna 2012, kun se sai 73 miljoonan euron hätälainan sekä 31,3 miljoonan euron pääomaruiskeen. Viimeisin rahoituskierros tapahtui lokakuussa 2013, kun yhtiön uudelleenjärjestelyyn annettiin rahaa 102,9 miljoonaa euroa.

Komission mukaan yhtiön uudelleenjärjestely ja tulevaisuuden suunnitelmat perustuvat epärealistisille odotuksille eivätkä ne vastaa nykymarkkinoita.

Kyproksen hallitus ilmoitti EU:n päätöksen jälkeen keskeyttävänsä Cyprus Airwaysin lentotoiminnan. Hallituksen lausunnon mukaan Cyprus Airwaysin lipun ostaneilla maktustajille järjestetään lennot muiden yhtiöiden kautta. Mahdolliset lisäkustannukset menevät valtion piikkiin.

Lue myös: