EU-komissio ehdottaa koordinoitujen matkustusrajoitusten päivittämistä ennen kesää

EU_flags_1Euroopan komissio ehdotti 1. kesäkuuta 2021 päivitystä neuvoston aiempaan suositukseen koskien vapaan liikkuvuuden rajoittamista koordinoidusti EU:ssa covid-19-pandemian takia. Koska epidemiologinen tilanne paranee ja rokottaminen nopeutuu kaikkialla EU:ssa ehdottaa, komissio, että EU-maat helpottaisivat asteittain matkustusrajoituksia, varsinkin jos matkustajilla on EU:n digitaalinen covid-todistus.

EU-Komissio on myös ehdottanut riskialueita koskevien yhteisten kriteerien päivittämistä ja hätäjarrumekanismin käyttöönottoa uusien huolta aiheuttavien tai seurantaa edellyttävien virusmuunnosten esiintymisen varalta. Ehdotukseen sisältyy myös lapsia koskevia erityissäännöksiä, joilla varmistetaan matkustavien perheiden yhtenäisyys ja testien vakiovoimassaoloaika.

"Tartunnat ovat vähentyneet viime viikkoina eli rokotuskampanjat etenevät hyvin EU:ssa. Samaan aikaan jäsenmaita kannustetaan tarjoamaan kohtuuhintaisia testausmahdollisuuksia mahdollisimman laajalti. EU-maat ovat hitaasti alkaneet purkaa covid-19-rajoituksia niin kotimaassa kuin matkustamisenkin osalta", toteaa oikeusasioista vastaava komissaari Didier Reynders.

”Ehdotamme tänään, että EU-maat koordinoivat vapaan liikkuvuuden rajoitusten asteittaista purkamista ja ottavat käyttöön uuden yhteisen välineen eli EU:n digitaalisen covid-todistuksen. Odotamme nyt, että jäsenmaat hyödyntävät tätä todistusta ja päivitettyä suositusta parhaalla mahdollisella tavalla, jotta kaikki pääsevät jälleen liikkumaan vapaasti ja turvallisesti", jatkaa Reynders.

"Vapaa liikkuvuus on yksi EU:n kansalaisten eniten arvostamista oikeuksista. Sen hyödyntäminen edellyttää selkeitä sääntöjä ja yhdenmukaisia vaatimuksia kaikissa EU-maissa", muistuttaa terveysasioista ja elintarviketurvallisuudesta vastaava komissaari Stella Kyriakides.

”Haluamme varmistaa, että voimme edetä kohti yhteiskuntamme avaamista uudelleen lähiviikkoina turvallisesti ja koordinoidusti. Kun rokotukset etenevät yhä nopeammin, uskomme, että vapaa liikkuvuus voidaan aloittaa asteittain uudelleen ja turvallisesti. Samalla kun katsomme tulevaisuuteen optimistisesti, meidän täytyy olla varovaisia ja pitää kansanterveyden suojelu aina etusijalla", jatkaa Kyriakides.

Lisäksi EU-komissio kehottaa EU-maita varmistamaan omalta osaltaan, että EU:n digitaalisen covid-todistuksen käyttöönotto tapahtuu sujuvasti. EU-maiden pitäisi hyödyntää mahdollisimman suuressa määrin nykyisen lainsäädäntönsä mukaisia mahdollisuuksia aloittaa EU:n digitaalisten covid-todistusten myöntäminen jo ennen kuin sitä koskevan EU-asetuksen soveltaminen alkaa 1. heinäkuuta 2021.

Jos kansallisessa lainsäädännössä säädetään covid-19-todistusten todentamisesta, EU:n digitaalisen covid-todistuksen haltijat voisivat jo hyödyntää niitä matkustamisen yhteydessä.

Komissio tukee tätä prosessia käynnistämällä 1. kesäkuuta 2021 EU:n digitaalisen covid-todistuksen keskeisen osan eli EU:n palveluväylän, johon tallennetaan julkiset avaimet, joita tarvitaan EU:n digitaalisen covid-todistuksen todentamiseen. EU-maat voisivat jo hyödyntää EU:n palveluväylän toimintoja, koska sen kautta ei vaihdeta henkilötietoja.

komission ehdotuksella varmistetaan myös johdonmukaisuus niiden sääntöjen kanssa, jotka koskevat ei-välttämätöntä matkustamista EU:hun ja joita neuvosto päivitti 20. toukokuuta 2021.

Yhtenäinen lähestymistapa EU:n sisäisiin matkustusrajoituksiin

Yhteistä lähestymistapaa EU:n sisäisiin matkustusrajoituksiin päivitetään Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) julkaiseman värikoodatun kartan pohjalta.

  • Täysin rokotetut henkilöt, joilla on EU:n digitaalisen covid-todistuksen mukainen rokotustodistus, pitäisi vapauttaa matkustamiseen liittyvistä testeistä tai karanteenista 14 päivän kuluttua siitä, kun he ovat saaneet viimeisen rokoteannoksen. Tämän pitäisi kattaa myös covid-19-taudista parantuneet henkilöt, jotka ovat saaneet yhden annoksen kahden annoksen rokotussarjasta. Jos EU-maat hyväksyvät todisteen rokottamisesta ja luopuvat sen perusteella vapaan liikkuvuuden rajoituksista myös muissa tilanteissa, esimerkiksi silloin kun henkilö on saanut ensimmäisen annoksen kahden annoksen rokotussarjasta, niiden pitäisi hyväksyä samoin edellytyksin myös covid-19-rokotteesta myönnetyt rokotustodistukset.

  • Koronavirustaudista parantuneet henkilöt, joilla on EU:n digitaalisen covid-todistuksen mukainen todistus, pitäisi vapauttaa matkustamiseen liittyvistä testeistä tai karanteenista ensimmäisten 180 päivän aikana siitä, kun he ovat saaneet positiivisen tuloksen PCR-testistä.

  • Henkilöt, joilla on EU:n digitaalisen covid-todistuksen mukainen voimassa oleva testaustodistus, pitäisi vapauttaa mahdollisista karanteenivaatimuksista. Komissio ehdottaa vakiovoimassaoloaikoja koronavirustesteille: 72 tuntia PCR-testeille ja 48 tuntia pika-antigeenitesteille, jos EU-maa hyväksyy pika-antigeenitestit.

  • Hätäjarrumekanismi: Jos epidemiologinen tilanne heikkenee nopeasti jollakin alueella tai jos raportoidaan, että jollakin alueella esiintyy paljon huolta aiheuttavia tai seurantaa edellyttäviä virusmuunnoksia, EU-maiden tulisi ottaa uudelleen käyttöön rokotettuihin ja taudista parantuneisiin henkilöihin sovellettavat matkustusrajoitukset.

  • Selkeytetään ja yksinkertaistetaan vaatimuksia, joista EU-maat päättävät itse:
    • Matkustajat vihreiltä alueilta: ei rajoituksia.
    • Matkustajat oransseilta alueilta: EU-maat voisivat vaatia lähtöä edeltävää testausta (pika-antigeenitestin tai PCR-testin).
    • Matkustajat punaisilta alueilta: EU-maat voisivat vaatia, että matkustajat jäävät karanteeniin, jos he eivät ole saaneet negatiivista tulosta ennen matkaa tehdystä pika-antigeenitestistä tai PCR-testistä.
    • Matkustajat tummanpunaisilta alueilta: ei-välttämätöntä matkustamista pitäisi hillitä voimakkaasti. Testausta ja karanteenia koskevat vaatimukset pysyvät voimassa.

  • Perheen yhtenäisyyden varmistaminen siten, että vanhempiensa kanssa matkustavat alaikäiset vapautetaan karanteenista, silloin kun vanhempien ei tarvitse jäädä karanteeniin esimerkiksi siksi, että heidät on rokotettu. Alle 6-vuotiaat lapset pitäisi vapauttaa matkustamiseen liittyvistä testeistä.

  • Komissio ehdottaa, että ECDC:n kartan kynnysarvoja mukautetaan epidemiologisen tilanteen ja rokotuksissa edistymisen perusteella. Se ehdottaa, että ilmoitettujen covid-19-tapausten 14 vuorokauden kumulatiivista määrää nostetaan oransseilla alueilla 50:stä 75:een. Vastaavasti ehdotetaan, että kynnysarvoa mukautetaan punaisilla alueilla nykyisestä 50–150 tapauksesta 75–150 tapaukseen.

    Lue myös: