Eurofighter ECR tuo elektronisen sodankäynnin kyvyt yhteiseurooppalaiseen monitoimihävittäjään

Eurofighter-ECRAirbus ja sen kumppanit esittelivät Eurofighter ECR -hävittäjän (electronic combat role) eli elektronisen sodankäynnin ELSO-version kehittämishanketta Berliinin hävittäjäkonferenssissa 12. marraskuuta. Hanke laajentaa Eurofighterin monitoimihävittäjäkykyjä entisestään.

Elektronisen sodankäynnin kyvyt ovat elintärkeitä tulevaisuuden taistelukenttien ilmaoperaatioissa. Ensimmäiset ECR-kyvyt ovat luvassa Eurofightereihin vuonna 2026. Sen jälkeen kehitys- ja integrointityö jatkuvat edelleen kohti tulevaisuuden FCAS (Future Combat Air System) -ilmataistelujärjestelmää.

Eurofighter-ECR_participantsECR-version Eurofighteriin on luvassa uusi kaksipaikkainen ohjaamo, joka on varustettu kosketuksin toimivilla monitoiminäytöillä. Takaohjaamo on suunniteltu erityisesti tehtävien hallintaan ja elektronisen sodankäynnin tehtäviin. Eurofighter ECR kykenee passiivisiin ja aktiivisiin häirintätoimiin, elektroniseen hyökkäystoimintaan (EA) ja vastustajan ilmapuolustuksen vaimentamiseen ja lamauttamiseen (SEAD).

Hankkeessa ovat mukana Airbus, Hensoldt, MBDA, MTU, Premium Aerotec, Rolls-Royce, BDSV ja BDLI. Alkuvaiheessa hankkeella tähdätään erityisesti Saksan Ilmavoimien elektronisen sodankäynnin kykyjen kehittämiseen, joka aikoo korvata nykyistä Tornado-laivastoaan.

Eurofigher-Praetorian_Evolution_-_Typhoon_DASSEurofighter ECR on osa kesäkuussa 2019 Pariisin ilmailunäyttelyssä julkistettua hävittäjäohjelman pitkän aikavälin kehitysohjelmaa, joka kattaa omasuoja- ja ELSO-järjestelmien ohella myös mm. moottori- ja tutkateknologian kehittämistä.

Kehityshankkeista lokakuussa 2019 julkistettiin myös EuroDASS-konsortion omasuojajärjestelmien Praetorian Evolution-konsepti Eurofighteriin. Uudet ominaisuudet parantavat omasuojan lisäksi koneen elektronisen sodankäynnin kykyjä. Kehitystyöllä halutaan varmistaa hävittäjän kyvyt ainakin vuoteen 2060 saakka.

EF_HXEurofigher-hävittäjiä on tilattu kaikkiaan 623 koneen verran ja niistä on toimitettu eri maiden ilmavoimille jo 565. Eurofighteria on viime vuosina myyty Itävaltaan, Saudi-Arabiaan, Omaniin, Kuwaitiin ja Qatariin.

Eurofighter on ehdolla myös Suomen Ilmavoimien HX-hankkeessa nykyisten Boeing F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskyvyn korvaajiksi.