Finavian verkoston kasvu romahti - lentokenttäyhtiö arvioi yli 100 miljoonan heikennystä liikevaihtoon

IMG-20200331-WA0007(päivittynyt klo 16.25) Koronaviruspandemian vaikutukset lentoliikenteelle ovat rajut. Kotimainen lentokenttäyhtiö Finavia raportoi myös luonnollisesti huomattavista vaikutuksista lentoliikenteeseen ja yhtiön lentoasemille. Kansainvälinen lentoliikenne on Suomessa sallittu vain kolmelle lentoasemalle ilman poikkeuslupaa.

 Alkuvuoden aikana eli tammi-maaliskuussa 2020 matkustajien määrä Finavian lentoasemilla putosi 20,1 prosenttia ja yksin maaliskuun osalta Helsinki-Vantaalla oli edellisvuoteen verrattuna 57,2 prosenttia vähemmän matkustajia. Eurocontrolin tilastojen mukaan yksittäisten päivien osalta liikennemäärät ovat romahtaneet jopa yli 80 prosenttia normaalitasosta.

IMG-20200331-WA0010Kyseessä on lentoliikenteen historian pahimmasta kriisistä. Suomalaisyhtiö Finnair on joutunut pandemian aiheuttaman matkustajakadon sekä liikennerajoitusten takia vähentämään liikennettään 90 prosenttia.

Finavia tiedottaakin nykyennusteen valosssa vaikutuksen yhtiön liikevaihtoon olevan yli 100 miljoonan euroa vuoden 2020 aikana. Finavia arvioi kokonaismatkustajamäärän lentoasemillaan jäävän jopa kolmanneksen edellisvuodesta.

koronatiski_1Vuonna 2019 Finavian 21 lentoasemaa käsittävän verkoston kautta kulki 26 miljoonaa matkustajaa, joista Helsinki-Vantaan kautta kulki 21,9 miljoonaa.

Finavian mukaan vielä tammikuussa matkustajamäärä oli maltillisen kasvun käyrällä. Finnair ilmoitti tammikuun lopussa peruvansa kaikki lentonsa Manner-Kiinaan 6. helmikuu ta lähtien. Vielä helmikuussa koronavirus levisi vasta Aasiassa, mutta vähensi matkustajia Kiinan reiteillä merkittävästi. Lentojen loputtua vaikutukset Finavian maaliskuun tilastoissa näkyivät rajuina. Matkustajamäärät romahtivat Kiinan reiteillä 95,8 prosenttia.

koronapassi_1Finnairilla oli talvikaudella normaalisti 35 viikkovuoroa Helsingistä Kiinan kohteisiinnsa eli Hongkongiin, Pekingin Capital-lentoasemalle, Pekingin Daxingin-lentoasemalle, Shanghaihin, Nanjingiin ja Guangzhouhin.  Lisäksi Helsinki-Vantaalle lensivät myös kiinalaisyhtiöt: Juneyao Airlines Shangaista, Sichuan Airlines Chengdusta ja Tibet Airlines Jinanista.

Rajavartiolaitoksen tilastojen mukaan Suomessa tehtiin maanantaina 6. huhtikuuta ainoastaan 388 ulkorajatarkastusta. Normaalisti vuoden 2019 aikana päiväkeskiarvo ulkorajatarkastusten osalta lentoliikenteessä oli 54647. Pudotusta oli siis huimat 99,3 prosenttia.

Koronaviruspandemia levisi tunnetuin seurauksin myös Eurooppaan. Finavian tilastojen valossa maaliskuussa Italian reiteillä matkusti noin 4000 matkustajaa (- 89,5 %) ja Espanjan reiteillä 84000 matkustajaa (- 56,3 %).

Vaikutukset olivat rajuja myös kotimaan luvuissa, kun lentoliikennettä supistettiin merkittävästi. Kotimaan lennoilla matkusti 298000 matkustajaa maaliskuussa (-55,0 %) ja määrä väheni maaliskuun loppua kohden voimakkaasti viranomaisten matkustusrajoitusten astuttua voimaan.

Finavian verkostolentoasemien matkustajamäärä laski tammi‒maaliskuussa yhteensä 18,7 prosenttia. Suuremmista lentoasemista matkustajien määrä laski eniten Oulussa (-26, 0 %), Kittilässä (-13,5%) ja Rovaniemellä (-12,0%).

EFHK_2020_1Suuri osa verkostolentoasemista on tällä hetkellä suljettuna. Kansainvälisen lentoliikenteen käytössä on tällä hetkellä ilman poikkeuslupaa vain Helsinki-Vantaa, Turku ja Maarianhamina.  Kotimaan reittiliikennettä lennetään tällä hetkellä vain Rovaniemelle, Ouluun, Kuopioon ja Maarianhaminaan sekä Savonlinnaan. Näistä viimeisimmän osalta lennot ovat pääsiäistauolla ja jatkuvat 20. huhtikuuta.

Edellisten lisäksi lentoasemista avoimina pidetään Tampere-Pirkkalaa ja Jyväskylää, joissa toimintaa on mm. puolustusvoimilla. Lentoasemia tarvitaan myös huoltovarmuuden ylläpitämiseksi sekä ambulanssilentoja varten.

Helsinki-Vantaalla toimintoja on sopeutettu merkittävästi. Yksi lentoaseman kolmesta kiitotiestä suljettiin 30. maaliskuuta alkaen aina 31. toukokuuta saakka. Se voidaan kuitenkin tarvittaessa ottaa käyttöön puolen tunnin varoajalla.

IMG_20200323_003420Päälentoaseman matkustajaliikenne on keskitetty kokonaan terminaaliin T2 ja terminaali T1 on ollut suljettuna 19. maaliskuuta lähtien. Vaikka terminaalitilojen käyttöä on rajattu, on lentokenttäyhtiö toteuttanut useita toimenpiteitä, jotka lisäävät väljyyttä ja vähentävät tartuntariskiä.

  Valtaosa Helsinki-Vantaan palvelupisteistä on suljettu tai niiden aukioloajat ovat normaalia suppeammat. Finavia pyrkii pitämään avoimina joitakin palvelupisteitä, kuten apteekki-, kioski- ja kahvilapalveluita.

Päivitys kello 16.25: Lisätty tieto Rajavartiolaitoksen ulkorajatarkastusten määrästä.

 Lue myös: