Finnairin henkilöstölle kannustinpalkkio-ohjelma - tavoitteena palkita yhtiön uudelleenrakentamistyöstä

Finnair_A321_TOFinnair on valmistellut pitkän aikavälin kannustinjärjestelmää niille henkilöstöryhmille, joiden kanssa se saa aikaan Finnairin elpymistä edistävät kustannussäästösopimukset pysyvistä säästöistä. Nyt julkaistu kannustinjärjestelmä alkaa vielä tänä vuonna ja päättyy vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä. 

Finnair on keskellä lentoliikenteen historian suurinta kriisiä, ja sen taloudellinen tilanne on koronan vaikutusten vuoksi haasteellinen. Kriisistä selviytyäkseen yhtiö on aloittanut yhtenä toimena mittavan sopeutus- ja kustannussäästöohjelman. Se pitää monien muiden toimien lisäksi sisällään yhdessä sovitut useiden henkilöstöryhmien kustannusleikkaukset. Yhtiön ylimmälle johdolle ei makseta palkan muuttuvia osia vuosina 2020 – 2022.

 Finnairin arvion mukaan uudelleen rakentaminen kestää vuosia, ja se vaatii kovaa työtä ja omistautumista. Tämä edellyttää yhtiön mukaan finnairilaisilta pitkäjänteistä panosta yhtiön tulevaisuuden turvaamiseksi. 

”Finnair on joutunut koronan vuoksi äärimmäisen vaikeaan tilanteeseen. Se joutuu tekemään kipeitäkin päätöksiä selvitäkseen meneillään olevasta kriisistä, joka muokkaa uudelleen toiminta-alaamme. Tästä vaiheesta selviytyminen edellyttää yhtiön uudistumista, jotta Finnair olisi kilpailukykyinen tulevina vuosina, sanoo Finnairin hallituksen puheenjohtaja Jouko Karvinen.

"Finnair on nyt julkaissut henkilöstön ja johdon kannustinohjelman, jonka tavoitteena on palkita finnairilaiset aikanaan siitä työstä, jota he ovat Finnairin tulevaisuuden eteen tehneet. Ohjelmalle olemme asettaneet yhtiön edun mukaiset, kunnianhimoiset tavoitteet ja mittarit. Ne ovat myös osakkeenomistajiemme etujen mukaiset", jatkaa Karvinen. 

Järjestelmä tuottaa siihen osallistuville ryhmille kannustinpalkkion, mikäli Finnair seuraavien kolmen vuoden kuluessa onnistuu elvyttämään liiketoimintansa sille asetettujen mittarien ja tavoitteiden mukaisesti. Maksimissaan kannustinpalkkio voi olla noin kahden kuukauden palkan suuruinen, ja se maksetaan vuoden 2023 kolmannella vuosineljänneksellä.

Johdon uuden kolmivuotisen kannustinpalkkiojärjestelmän mittarit ovat täsmälleen samat kuin mukana olevan henkilöstön kannustinpalkkion. Kannustinpalkkiota maksetaan vain, mikäli yhteiset tavoitteet saavutetaan.

Johdon osalta osallistujalle yksittäisenä vuonna maksettavan muuttuvan palkitsemisen määrä ei voi ylittää sataa kahtakymmentä prosenttia osallistujan bruttomääräisestä vuosipalkasta.

Finnair on varannut mahdollisuuden liittyä tähän kannustinjärjestelmään myös niille henkilöstöryhmille, joiden kanssa säästösopimusta pysyvistä säästöistä ei vielä ole solmittu. Mikäli sopimuksiin vielä lähiaikoina päästään, ovat kyseiset ryhmät mukana kannustinjärjestelmässä samoin ehdoin kuin muutkin.

Lue myös: