"Finnairin viimeinen vuosineljännes vuonna 2024 oli erittäin vahva monellakin tapaa. Meidän liikevaihto kasvoi hiukan yli seitsemän prosenttia ja vertailukeloinen kelpoinen liiketulos yli kaksikertaistui. Kolmanneksi yhtiön hallitus on tehnyt päätöksen 11 eurosentin pääomapalautuksesta osaakkeenomistajille erittäin pitkän kuivan kauden jälkeen", avasi Finnairin toimitusjohtaja Turkka Kuusisto tulosjulkistuksen positiivisin uutisin.
"Finnairin reittiverkosto ja liikenneohjelma on täysin uudelleenrakennettu venäjän ilmatilan sulkeutumisen myötä. Toista vuotta putkeen voimme osoittaa, että Finnair pystyy operoimaan muuttuneessa mailmanjärjestyksessä ja tekemään kannattavaa liiketoimintaa", totesi Kuusisto positiivisesta tuloksesta.
Finnairin vertailukelpoinen liiketulos yli kaksinkertaistui vertailukaudesta ollen 47,9 miljoonaa euroa, kun vuoden 2023 osalta tulos oli 22,5 miljoonaa euroa. Koko vuoden osalta Finnairin vertailukelpoinen liiketulos oli 151,4 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli 184 miljoonaa euroa. "Vertailukelpoisen liiketuloksen kasvuun vaikuttivat korkeamman liikevaihdon lisäksi matkustajakäyttöasteen nousu ja polttoaineen hinnan lasku. Tarjotut henkilökilometrimme kasvoivat 3,3 prosenttia, ja koneiden ulosvuokraukset mukaan laskettuina kapasiteettimme kasvoi 4,1 prosenttia neljänneksen aikana. Matkustajakäyttöasteen nousu tuki yksikkötuoton kasvua samalla, kun keskimääräisten lentolippuhintojen lasku tasaantui", kertoi Kuusisto. Viimeisen neljänneksen liiketulos oli 12,1 miljoonaa euroa (27,3) ja koko vuoden liiketulos oli 114,2 miljoonaa euroa. Edellisvuonna kokovuoden liiketulos oli 191,4 miljoonaa euroa. Finnairin mukaan liiketulosta heikensivät sään aiheuttamat häiriötilanteet, ja työtaistelutoimet sekä Finnairin Eläkesäätiön velvoitteiden indeksoinnin osittainen palautus. Eläkeasian taustalla on korkeimman hallinto-oikeuden antaman ennakkopäätös, josta Finnair aikoo vielä keskustella viranomaisten kanssa. Finnairin koko vuoden 2024 yksikkötuotto tarjotulta henkilökilometriltä (RASK) laski 3,6 prosenttia ja oli 7,97 senttiä (8,27) ja yksikkökustannus tarjotuilla henkilökilometreillä (CASK) laski 2,4 prosenttia ja oli 7,57 senttiä (7,76). "Lensimme vuoden 2024 aikana onnistuneesti tasapainotettua reittiverkostoa. Jalansijamme on edelleen vahva Aasiassa, ja samalla Pohjois-Amerikan- ja Euroopan-liikenteen rooli liiketoiminnassamme on kasvanut. Tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna ja koneiden ulosvuokraukset huomioiden kapasiteettimme kasvoi vuoden aikana 6,8 prosenttia eli ennustettamme vähemmän, mihin vaikuttivat muun muassa työtaistelutoimet sekä koneiden huoltotarpeet", jatkoi Kuusisto.
Vertailukelpoinen liiketulosmarginaali vuonna 2024 oli saatu hyvää nousuun, kun tavoite seuraavalle vuodelle on kuusi prosenttia. Nyt päästiin jo viiteen prosenttiin. "Kuuden prosentin vertailukelpoisen liiketuloksen saavuttamista kohti työskentelemme päättäisesti", sanoi Kuusisto, "Vuodelle 2025 suunnittelemamme kapasiteetin kasvu painottuu Pohjois-Amerikkaan ja tukee liikevaihdon kasvua. Kustannuspaineita tuovat kasvavat palkkakustannukset, navigointi- ja laskeutumishinnat, lentokaluston huoltokulut sekä päästökauppaan ja kestävään polttoaineeseen liittyvät kulut", sanoi Kuusisto. Finnair viimeistelee parhaillaan strategiapäivitystä, jossa yhtiö keskittyy erityisesti Finnairin ydinasiakkaiden tarpeisiin, toiminnan kehittämiseen sekä kustannuskilpailukyvystä huolehtimiseen, jotta yhtiön asema turvallisena ja laadukkaana lentoyhtiönä ja asiakkaidemme luotettuna kumppanina säilyy ja vahvistuu. "Lopuksi haluan kiittää asiakkaitamme luottamuksesta Finnairiin ja kaikkia finnairilaisia heidän sitoutuneesta työstään asiakkaiden palvelemiseksi niin vuoden viimeisen neljänneksen operatiivisten haasteiden kuin koko vuoden aikana", päätti Kuusisto. Finnair ennakoi yhtiön liikevaihdon olevan noin 3,3–3,4 miljardia euroa ja vertailukelpoisen liiketuloksen olevan 100–200 miljoonaa euroa vuonna 2025. Kannattavuutta vuoden 2025 osalta rasittavat etenkin EU:ssa käyttöön otetun uusiutuvan lentopolttoaineen jakeluvelvoitteen aiheuttamat lisäkustannukset sekä kasvavat navigointi- ja laskeutumismaksut, jotka painavat erityisesti kausiluonteisesti heikon ensimmäisen vuosineljänneksen vertailukelpoista liiketulosta. Ensimmäisen neljänneksen vertailukelpoista liiketulosta heikentää myös pääsiäisen ajoitus. Lue myös:
|
|||