Harrastajan kameradrone laskeutui luvatta Royal Navyn uudelle HMS Queen Elizabeth -tukialukselle

queen_elisabeth_crown_copyright_2017Kauko-ohjattavaa kamerakopteria lennättävä harrastaja kuvasi Englannin Royal Navyn uutta HMS Queen Elizabeth -lentotukialusta ja myös ajoi dronensa laskuun sen kannelle. Alus oli laiturissa ja ainakin suurin osa sen miehistöstä maissa. Tapahtuma kuitenkin herättää jälleen keskustelua pienten kaupallisesti saatavissa olevien kamerakopterien käytöstä ja sääntöjen noudattamisesta.

Queen Elizabeth oli kiinnittänyt laituriin Invergordoniin Cromarty-vuonossa Skotlannissa kun innokas kuvausharrastaja päätti lennättää dronensa sen ylle. Mediassa on vaihtevaa tietoa kamerakopterin tyypistä, mutta se vaikuttaa olevan DJI Phantomin kokoluokkaa (kuvassa alla).

YouTubessa julkaistussa videossa (jutun lopussa) nelikopteri lentää aluksen yli edestakaisin. Kannella ei näy ketään. Varsinaista laskeutumista ei videolla näy, mutta BBC:n uutisessa on kuva, jonka dronen lennättäjä oli ilmeisesti julkaissut Facebookissa.

Drone_1Lennättäjä on kertonut, että hän sai varoituksen dronelta liian kovasta tuulesta ja ajoi siksi kopterinsa laskuun tukialuksen kannelle. Hän kuitenkin onnistui lennättämään sen takaisin lähtöpaikkaansa vuonon vastarannalle, mutta otti ensin kuvia.

Lennon jälkeen dronen omistaja kertoi tapauksesta merivoimien edustajille, mutta se ei ainakaan heti herättänyt suurta kiinnostusta. Nyt ilmeisesti Skotlannin poliisi tutkii tapausta, kertoo BBC.

HMS Queen Elizabeth on ensimmäinen Englannin kahdesta uudesta lentotukialuksesta. Kyseessä ovat suurimmat Royal Navylle koskaan rakennetut alukset. Toinen on nimeltään HMS Prince of Wales. Alusten uppouma on noin 70 000 tonnia.

Aluksissa on lentotukialuksissa ainutlaatuinen kahden kansirakennelman järjestely (otsikkokuvassa, klikkaa suuremmaksi). Etummaisessa tornissa ovat merenkulkuun liittyvät toiminnot, taaempaa johdetaan lentotoimintaa. Samalla aluksen tutkat on saatu kauemmaksi toisistaan.

Queen Elizabethia ei ole vielä otettu käyttöön Britannian merivoimissa. Se on edelleen kesäkuussa alkaneessa koeajovaiheessa. Royal Navy vahvisti maanantai-iltana 14. elokuuta, että tukialus saapuu tulevaan kotisatamaansa Portsmouthiin 18. elokuuta.

Kun alus astuu palvelukseen, sen koneiksi saadaan Lockheed Martin F-35B Lightning II -hävittäjiä. Niitä voi olla matkassa tyypillisesti 40 kappaletta. F-35B kykenee lyhyeen lentoonlähtöön aluksen keulan hyppyristä ja pystysuoraan laskuun (STOVL). Lisäksi mukana on erilaisia helikoptereita. T.T.