Helsinki-Vantaan pysäköintijärjestelyt muuttuvat - terminaalin T2 edustan parkkitalon purku alkaa 15.1.

IMG-20190103-WA0002Helsinki-Vantaan lentoaseman pysäköintijärjestelyt muuttuvat merkittävästi, kun pysäköintitalo P1/P2 suljetaan maanantaina 7. tammikuuta. Rakennuksen purkutyöt käynnistyvät  tammikuun puolivälissä ja tilalle nousee pikkuhiljaa uusi keskiterminaali. Auton joutuu jatkossa jättämään kauemmas terminaalista ja muutoksia on luvassa myös lentoaseman henkilökunnan pysäköintiin.

Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä ja 13 miljoonaa pysäköityä autoa palvellut parkkihalli P1/P2 puretaan Terminaali 2:n laajennuksen ja Helsinki-Vantaan uuden sisäänkäynnin tieltä.

Laajennus on osa Finavian miljardin euron jätti-investointia, jonka tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Pohjois-Euroopan johtavana lentokenttänä. Noin viisi vuotta käynnissä olleet laajennustyöt siirtyvät nyt matkustavalle yleisölle näkyvälle paikalle Terminaali 2:n eteen.

IMG-20190103-WA0003Pysäköintitalo P1/P2  sulkeutuu 7.1. ja varsinaiset purkutyöt käynnistyvät 15.1. Mahdolliset pysäköintitaloon jääneet autot siirretään ensi vaiheessa P1-pysäköintihallissa olevien A-E rivien väliin.

Pysäköintijärjestelyiden muuttuessa myös terminaali 2:n edessä sijainneet pikaparkkipaikat ja esimerkiksi P1:ssä sijainneet sähköautojen paikat siirtyvät pysäköintitalo P3:een.

Pysäköintialueiden ja terminaalin välillä on Finavia ilmainen bussikuljetus 15 minuutin vuoroväleillä. Pysäköintitalon läheisyydessä on jo aloitettu kaivuutyöt, jotka ovat johtaneet pysäköintialueita kiertävän bussin reittimuutoksiin terminaalien välillä.

Finavia kertoo tekevänsä parhaansa, että vaikutukset olisivat mahdollisimman pieniä. Häiriöiltä ei kuitenkaan kokonaan vältytä. Tiedossa on aikaisempaa pidempiä kävelymatkoja, pölyä, melua ja muutoksia kulkureitteihin.

Finavia_P_alueetTerminaalien välillä voi kävellä ainoastaan sisäkautta yhdyskäytävää pitkin, ulkokautta kulkeminen ei ole enää mahdollista. Terminaalista toiseen tai pysäköintialueille voi kulkea myös Finavian ilmaisella parkkibussilla.

Kulkureittien pieniä ja suuria muutoksia voi rakennustöiden edetessä tapahtua jopa viikoittain. Finavia pyrkii tiedottamaan niistä aktiivisesti. Lentokenttäyhtiö kehottaakin matkustajia tulemaan lentokentälle ajoissa. Aikaa on hyvä varata riittävästi pysäköintiin ja liikkumiseen terminaalien välillä ja sisällä.


Autoilijoiden käytössä P3, P4, P5 ja etäparkit

P5_170816Sulkemisen jälkeen matkustajien käyttöön jäävät edelleen pysäköintihallit P3 ja P5 sekä ulkopaikoitusalue P4. Niiden lisäksi on tarjolla useiden toimijoiden etäparkkeja.

"Pysäköintipaikat riittävät rakennustöiden ajan, sillä olemme varautuneet parkkihallin purkuun lisäämällä kapasiteettia. Olemme laajentaneet pysäköintihalli P5:ta, jonne avasimme 3 000 pysäköintipaikkaa ja useita kymmeniä sähköautojen paikkoja", sanoo Helsinki-Vantaan Landside-palveluista vastaava johtaja Jukka Isomäki Finaviasta.

"Ensi vuonna valmistuu uusi pysäköintihalli, jonne tulee noin 2 000 paikkaa lisää."

 Isomäki neuvoo matkustajia varaamaan parkkipaikan netistä etukäteen erityisesti lomasesonkeina, kuten hiihtolomalla. Näin voi varmistua siitä, että saa pysäköityä autonsa haluamalleen paikoitusalueelle.

Finavia on uudistanut pysäköintihalli P3:ta vastaamaan asiakkaiden tarpeita. Matkustajia vastaantulevat tai kentällä muuten pikaisesti asioivat autoilijat voivat jatkossa pysäköidä P3:n sisäänajotason pikaparkkialueella.

HEL_P-alueet_3Sujuvuutta ja nopeutta arvostaville asiakkaille puolestaan on P3:een avattu Premium-alue, jonne johtaa oma sisään- ja ulosajoväylä. Siellä sijaitsevat myös sähköautojen paikat.

Myös maksutavat ovat laajentuneet ja tarjolla on online-maksu. Pysäköinnin voi maksaa älypuhelimella skannaamalla pysäköintilipun.

Muutokset tulevat koskemaan myös henkilökunnan pysäköintiä, sillä lähivuosien vilkkaat loma-ajat saattavat aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä. Muutoksista henkilökunnan pysäköintiin Finavia kertoo informoivansa etukäteen.


Julkinen liikenne vahvana vaihtoehtona

EFHK_liukuportaat_1Vuoden 2019 aikana paras kulkuväline lentoasemalle saapumiseksi on mahdollisesti kehäradan junayhteys, johon rakennustyöt eivät vaikuta. Tosin aikanaan keskiterminaalin on luvassa kehäradalta uusi kolmas kulkuväylä. Sen varaus tehtiin valmiiksi jo Kehärata-hankkeen yhteydessä.

Muutoksia on tapahtunut myös bussien ajoreiteissä. HSL:n linjat 415, 415N, 561, 562N, 615 ja 617 sekä Finnairin City Bus kulkevat ainoastaan terminaali 2:n kautta. Nämä linjat eivät enää pysähdy terminaali 1:n edessä.

 Lue myös: