Ilmavoimien Hornet-esityslento Vaasan Jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhlassa 24. helmikuuta

SEI2_HN_jylyPuolustusvoimat viettää jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhlaa Vaasassa 23.–24. helmikuuta 2018. Juhlapäivien ohjelmassa on paraatikatselmus, ohimarssi, kalustoesittely ja konsertteja. Vaasassa nähdään paraatin jälkeen 24. helmikuuta myös Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän esityslento.

Saksassa vuosina 1915–1918 sotilaskoulutuksen saaneet jääkärit loivat osaltaan pohjan nykyaikaisten Puolustusvoimien synnylle ja muodostivat merkittävän osan talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan aikaisesta päällystöstä. Jääkärit palasivat koulutuksesta Vaasaan helmikuussa 1918.

Juhlaparaatiin osallistuu noin 1 000 henkilöä Puolustusvoimista ja maanpuolustusjärjestöistä sekä lisäksi noin 120 sotilasta Saksan asevoimista. Jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhla on osa Puolustusvoimat 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Paraatikatselmus järjestetään 24. helmikuuta Vaasan kauppatorilla ja ohimarssi jalan Vaasanpuistikolla, marssisuunta kohti Jääkäripatsasta. Paraatikatselmuksen suorittaa ja ohimarssin vastaanottaa Maavoimien komentaja, kenraalimajuri Petri Hulkko. Ohimarssin vastaanottopaikka on Vaasan kaupungin hallintorakennuksen edessä. Ohimarssissa ensimmäinen marssiva joukkue on pukeutunut vuoden 1918 univormuihin.

Paraatiin osallistuvat Puolustusvoimista jääkäriperinteitä vaalivat Hämeen panssaripataljoona ja Jääkäritykistörykmentti Panssariprikaatista, Satakunnan pioneeri- ja viestipataljoona Porin prikaatista, Pohjan pioneeripataljoona Kainuun prikaatista, Vaasan rannikkojääkäripataljoona Uudenmaan prikaatista, Lapin jääkäripataljoona Jääkäriprikaatista, Kymen jääkäripataljoona Karjalan prikaatista ja Uudenmaan jääkäripataljoona Kaartin jääkärirykmentistä. Juhlaan osallistuvat lisäksi Meri- ja Ilmavoimien lippujoukkueet.

 Saksan asevoimista paraatiin osallistuvat puolustusministeri Jussi Niinistön kutsumana Saksan kaartin pataljoona Wachbataillon ja Saksan asevoimien soittokunta Stabsmusikkorps der Bundeswehr, joka konsertoi Vaasassa 23.2. ja Helsingissä 26.2.2018.

SEI2_NH90Ilmavoimat osallistuu Jääkäreiden 100-vuotisjuhlan paraatiin lauantaina 24. helmikuuta. Luvassa on Boeing F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän esityslento. Karjalan lennoston eteläisellä kaupunginselällä toteuttama esityslento on kestoltaan 10-12 minuuttia ja sillä on luonnollisesti säävauraus.

Hornetin lisäksi Vaasan yllä nähdään yksi tai mahdollisesti kaksi Maavoimien Utin jääkärirykmentin NHIndustries NH90-helikopteria.

Jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhla järjestetään yhdessä Puolustusvoimien, Jääkäripataljoona 27 perinneyhdistyksen sekä Vaasan ja Kauhavan kaupunkien kanssa.

Paraatia voi seurata suorana YLE:n nettilähetyksessä osoitteessa areena.yle.fi.


Puolustusvoimien järjestämiä tapahtumia Vaasassa


Jaakarit_100_karttape 23.2. klo 12–18 ja la 24.2. klo 10–15 Kalustoesittely Vanhalla kasarmialueella

la 24.2. klo 11 Paraatikatselmus Kauppatorilla

la 24.2. klo 12 Ohimarssi Vaasanpuistikossa kohti Jääkäripatsasta

la 24.2. klo 12.30 Näytöslento eteläisellä kaupunginselällä, säävaraus