Inmarsat rakentaa nopean tietoliikenneverkon lentomatkustajien käyttöön

Inmarsat_logo_1Inmarsat avaa uudenlaisen televerkon lentomatkustajien yhteyksien parantamiseksi koko Euroopassa. Yhtiö on tilannut uuden S-taajuuden Europasat -satelliitin, jonka myötä integroidaan koko ilmasta maahan verkko Euroopan unionin alueella. Luvassa on lisää tiedonsiirtonopeutta kaupallisen- ja liikenneilmailun käyttöön koko mantereella.

Monitaajuuksinen Europasat tulee tarjoamaan ainutlaatuisen 4G-televerkon 30 Mhz:n taajuudella. Järjestelmä on yhteensopivan myös Inmarsatin Global Xpress-järjestelmän kanssa, joka tarjoaa jopa 50 Mbps:n nopeuksia. Inmarsatin uuden S-taajuuden Europasat-satelliitin on määrä olla valmis laukaustavaksi vuoden 2016 lopulla.

Vähentääkseen uuden järjestelmän perustamiskuluja Inmarsat ja Hellas-Sat ovat solmineet sopimuksen yhdessä Thales Alenia Spacen kanssa. Molemmilla osapuolilla on yhteisyrityksessä varattu oma kapasiteetti satelliiteissa. Inmarsatin mukaan satelliitin valmistaminen, laukaisu, vakuuttaminen ja operointi maksaa sille näin ollen noin 200-250 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli puolet vähemmän kuin täysin yksin rakennettu infra.

Inmarsat_graphic_1Uuden ilmailuverkon perustamisen mahdollistaa Inmarsatin nykyinen lupa operoida 30 Mhz:n S-taajuuksilla kaikissa 28:ssa EU:n jäsenvaltiossa. Lupaprosessi on jo aloitettu useassa Euroopan valtiossa nopean käyttöönoton mahdollistamiseksi. EU komissio hyväksyi marraskuussa 2013 3G- ja 4G-yhteyksien käytön lentokoneissa Euroopan ilmatilassa.

Inmarsat on jo saanut vahvaa tukea sen lisenssihakemuksiinsa monilta EU:n sääntelyviranomaistelta ja on vakuuttunut siitä, että takana on huomattavaa taloudellista sitoutumista, johdonmukaista EU:n sääntelyä sekä mahdollisimman nopeita päätöksiä tukemaan tällaisten palvelujen käyttöönottoa.

”Useat eurooppalaisyhtiöt ovat kiinnostuneita tulevasta tuotteestamme. Olemme edenneet keskusteluissa erittäin pitkälle British Airwaysin kanssa, joka tulee olemaan uuden ilmailuverkon avausasiakas”, kertoo Inmarsat lausunnossaan.

“British Airways käy keskusteluja Inmarsatin kanssa Euroopan johtamisesta uuteen aikaan ilmassa tarjottavien verkkoyhteyksien osalta. Toiminta aloitetaan Englannin sisäisiltä reiteiltä. Inmarsat tarjoaa Euroopan ensimmäisen 4G-laajakaistaverkon, joka matkustajien käyttöön nopeuden johon on totuttu vain maan pinnalla”, kommentoi British Airwaysin tuotepäällikkö Kate Thornton.

Myös Finnairin odotetaan esittelevän suunnitelmiaan matkustajien tietoliikenneyhteyksien parantamiseksi. Yhtiö koekäytti keväällä 2013 OnAir:n internet-palvelua yhdessä Airbus A330-koneessaan.

 Lue myös: