JetBlue ja Spirit Airlines vetäytyivät yhdistysmissuunnitelmastaan yhteisymmärryksessä

Jetblue_tailJetBlue ja Spirit Airlines ilmoittivat 4. maaliskuuta päässeensä sopimukseen heinäkuussa 2022 solmitun yhdistysmishankkeen perumisesta. Yhdysvaltalaistuomioistuin ilmoitti tammikuussa 2024 antamassaan päätöksessä kaupan olleen kilpailulakien vastainen.

JetBlue ja Spirit vetäytyivät yhdessä yhdistymishankkeesta vaikka molemmat osapuolet uskoivat sen olleen edelleen paras vaihtoehto. Tarvittavia hyväksyntöjä ei kuitenkaan enää uskottu saatavan ennen heinäkuuta 2024.

Sopimuksen mukaan JetBlue maksaa Spiritille 69 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja irtisanominen ratkaisee kaikki kauppaan liittyvät avoimet asiat, joiden mukaan osapuolten mahdolliset muuta vaatimukset vapautetaan vastavuoroisesti. Spiritin osakkeenomistajat saivat aiemmin noin 425 miljoonaa dollaria ennakkomaksuja.

JetBlue ja Spirit Airlines pyrkivät yhdistymisellään haastamaan markkinoita nykyisin hallitsevat neljä suuryhtiötä (Big Four) eli United Airlinesin, Delta Air Linesin, American Airlinesin ja Southwest Airlinesin. Spirit Airlines yritti aiemmin yhdistymistä Frontier Airlinesin kanssa.

JetBlue tavoittelee nyt laajempaa jakelua kumppanuuksien kautta ja kanta-asiakasohjelmansa kehittämistä. Tavoitteena on myös jatkaa 175–200 miljoonan dollarin kustannussäästötavoitteen saavuttamista sekä hakea 75 miljoonan dollarin säästöjä kaluston modernisoinnilla ja kiinteiden kustannusten leikkaamisella.

Nämä toimet ovat vain alku JetBluen uuden strategian aloittamisessa. Tarkemmin JetBlue kertoo tulevasta pitkän aikavälin strategiastaan 30. toukokuuta 2024.

Spirit kertoo luottavansa vahvuuksiinsa ja keskittyy palauttamaan kannattavuuden. Yhtiö on käynnistänyt jo toimia toimintansa jatkamiseen ja rahoitusjärjestelyjen turvaamiseen.

Lue myös: