Kevään pimeälentokausi käynnistyi - Ilmavoimat ja Maavoimat yötaivaalla

Hornet_dark_ilmavoimatIlmavoimien ja Maavoimien yksiköt ovat aloittaneen kevään yölentokauden. Karjalan ja Lapin lennostot lentävät yölentoja tammi-helmikuussa 14.1 alkaen. Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan alkuvuoden pimeälentoharjoitukset alkaat puolestaan 21. tammikuuta.

Ilmavoimien arki-iltoihin ajoittuvien lentojen tavoitteena on harjoitella ilmataistelua heikon valaistuksen olosuhteissa. Lennot ovat osa ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjen ohjaajien lentokoulutusohjelmaa.

Maavoimien helikopterimiehistöjen pimeälentokoulutus toteutetaan NH90-kuljetushelikoptereilla ja MD500-kevythelikoptereilla. Pimeälentoharjoitukset liittyvät helikopterimiehistöjen koulutukseen sekä virka-apuvalmiuteen kuuluvan pelastuspäivystyksen harjoitteluun.

Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään välttämään noudattamalla melua vähentäviä lentomenetelmiä aina kun se on mahdollista. Myös helikopterilentotoiminnasta voi aiheutua meluhaittaa, jota pyritään välttämään suuntaamalla toimintaa harvaan asutuille alueille sekä noudattamalla melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

 Ilmavoimien yölentojen aikana käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä.

nh90_iltaUtin Jääkärirykmentin helikopteripataljoonan koulutuslennoissa käytetään ajoittain matalaa lentokorkeutta ja niiden aikana tehdään maastolaskuja. Lentojen aikana saatetaan käyttää valonheittimiä, joiden valokeilat voivat olosuhteista riippuen näkyä hyvinkin kauas.

 Lennot keskittyvät noin 150 kilometrin säteelle Utin lentokentästä. Osa niistä suuntautuu eteläiselle meri- ja rannikkoalueelle. Koulutusviikkoina lentotoiminta alkaa pääsääntöisesti maanantai-iltaisin ja päättyy torstain ja perjantain välisenä yönä. Lennot aloitetaan kello 16 jälkeen pimeän tultua ja ne päättyvät, kun suunnitellut lentokierrokset on saatu tehtyä, kuitenkin viimeistään kello 03 mennessä.

Helikopterit osallistuvat alkuvuoden aikana myös puolustusvoimien sotaharjoituksiin, joihin liittyvä lentotoiminta voi olla ympärivuorokautista ja poiketa pimeälentokoulutuksen toiminta-alueesta.


Ilmavoimien yölentojen aikataulut tammi-helmikuussa 2019. Muutokset lentotoiminnan aikatauluissa ovat mahdollisia.

Karjalan lennosto

Karjalan lennosto lentää ohjaajien lentokoulutusohjelmaan liittyviä yölentoja Hornet-kalustolla seuraavasti:

 • Viikolla 3 maanantaista torstaihin 14.–17.1.
 • Viikolla 5 maanantaista torstaihin 28.–31.1.
 • Viikolla 6 maanantaista torstaihin 4.–7.2.

Lentoja suoritetaan päivittäin kello 24:ään asti. Lentotoiminta ulottuu noin 200 kilometrin etäisyydelle Rissalan tukikohdasta.

Lapin lennosto

Lapin lennosto lentää ohjaajien lentokoulutusohjelmaan liittyviä yölentoja Hornet-kalustolla seuraavasti:

 • Viikolla 4 maanantaista torstaihin 21.–24.1.
 • Viikolla 6 maanantaista torstaihin 4.–7.2.

Lentoja suoritetaan päivittäin kello 23:een saakka, ja ne suuntautuvat Rovaniemen tukikohdan lähiharjoitusalueille sekä Ivalo–Kajaani-välisille harjoitusalueille.