Kuopion lentotauko alkoi juhannuksen jälkeen - Hornetit hajautettiin Romaniaan ja muihin tukikohtiin

P20_Kuopio33Kuopion lentoaseman kiitotieremontti on edennyt suunnitelmien mukaisesti ja hanke siirtyi juhannuksen jälkeen toiseen työvaiheeseen, jonka aikana lentoaseman kiitotie on suljettu lentoliikenteeltä. Rissalassa sijaitseva lentoasema on myös Ilmavoimien Karjalan lennoston kotitukikohta. Remontin aikana Hävittäjälentolaivue 11:n F/A-18 Hornet -hävittäjät operoivat Nato-tehtävällä Romaniassa, jonka lisäksi ne tukeutuvat muihin kotimaan tukikohtiin.

Kuopion lentoseman kiitotie 15/33 on suljettuna lentoliikenteeltä 24. kesäkuuta - 6. elokuuta 2024 välisenä aikana. Kesän 2024 aikana kiitotie saa kokonaan uuden päällysteen, jonka lisäksi kiito- ja rullausteiden valojärjestelmien uusiminen saadaan päätökseen. Samalla uusitaan myös Juurusvedessä sijaitsevat kiitotien 15 lähestymislinjavalot. Lisäksi avarretaan rullausteitä.

Kaikkiaan Kuopion lentoasemalle toteutettavan kolmivuotisen investoinnin arvo on lähes 20 miljoonaa euroa, josta vuoden 2024 osuus on noin 13 miljoonaa euroa.

Remonttia valmistelevat työt alkoivat jo huhtikuussa esivalmisteluilla, jota seurasi kiitotieremontin ensimmäisen vaiheen käynnistyminen suunnitellusti toukokuun puolessa välissä. Jo 18. huhtikuuta lentoasemalla otettiin käyttöön 2027-metriseksi lyhennetty tilapäinen kiitotie 15C/33 sekä vaihtoehtoiset lähestymis- ja lähtömenetelmät. Tällä työvaiheella ei ollut vaikutuksia lentoliikenteeseen.

Remontin toinen työvaihe alkoi 24. kesäkuuta. Nyt kiitotie on kokonaan suljettu ja lentotauko jatkuu 6. elokuuta saakka. Tämän jälkeen lentoasemalla tehdään vielä remontin viimeisteleviä töitä elokuun ajan. Viimeistelytöiden aikana käytössä on 1800-metriseksi lyhennetty kiitotie 15/33C. Normaali kiitotie on määrä ottaa käyttöön viimeistään 5. syyskuuta 2024.

Kiitotieremontin aikana Kuopiota lähimmät matkustajia palvelevat lentoasemat ovat Joensuun, Savonlinnan ja Jyväskylän lentoasemat, joilta on jatkoyhteys Helsinki-Vantaalle.

Siilinjärvellä Rissalassa sijaitseva Kuopion lentoasema on Ilmavoimien Karjalan lennoston tukikohta. Kiitotien sulkemisen aikaan osa lennoston F/A-18 Hornet -hävittäjistä on suorittamassa Naton Air Shielding -tehtävää Romanian Constantassa, jossa ne tukeutuvat Mihail Kogălniceanun tukikohtaan. Osa Horneteista on hajautettu muihin tukikohtiin Suomessa. Remontilla ei ole vaikutuksia ilmavoimien operatiiviseen valmiuteen.

Lue myös:

Artikkeli: Ilmavoimat uudenlaisessa toimintaympäristössä Romaniassa – haastattelussa HN-osaston komentaja